Начин на приготвяне
Почистваме и обилно измиваме корнишоните, като резваме връхчетата от двете страни по-малко на всяка краставичка. За 10 буркана по 720 мл са необходими около 4 кг корнишони!
Измиваме бурканите и започваме да сипваме едно след друг всички съставки: 6 с.л. оцет, 7 зрънца черен пипер, 3 зърна бахар, 1 богата щипка синап (с 3 пръста), 1 равна с.л. захар, 1 равна с.л. хималайска сол, 1 богата щипка предварително нарязания на лук на полумесеци, 1-2 скилидки чесън – нарязан и 1 богата щипка нарязан копър!
След това уплътняваме буркана с по 6 бр. краставички във всеки. В случай че някои са по-големи, за да запълним буркана – можем да резнем някои наполовина (по дължина).
Доливаме изворна вода до гърлото на буркана. Затваряме плътно капачките и стерилизираме на котлон, на газов котлон или в казан на огън, 5 минути след завиране!
Както казват бабите, Колкото за капачката, за да хрупкат.
Изваждаме ги от водата със специализирана щипка за буркани и ги обръщаме киселите краставички с капачките надолу, докато изстинат!
Лесен начин да си подсигурим за през зимата хрупкава свежест – любимите хрупкави кисели краставички с хималайска сол!
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за хрупкави кисели краставички или тези кисели краставички без варене.
Коментари