Начин на приготвяне
Големите вкусни гъби Портобело са идеални за пълнене, защото освен че предлагат място за плънка в шапчиците си, тяхното месце винаги остава стегнато и крехко дори и да прекалим малко с печенето.
Първа стъпка е да махнем пънчето и почистим с влажна кърпа гугличката. Не ги белим, за да запазим техния автентичен кафяв цвят.
Посоляваме леко вътрешността и поръсваме със зехтин. Поставяме по парченце сирене във всяка гъба.
В тиган с малко зехтин сотираме лука шалот, добавяме доматения сос, каймата, сол и черен пипер и бъркаме на силен огън, докато течността от пюрето се редуцира. Не е нужно да готвим до пълната готовност на каймата, защото ще ѝ предстои още една термична обработка.
С тази плънка напълваме гъбките, като се стараем да я разпределим равномерно и да има издатък от нея, а не да е на нивото на гъбата.
Поръсваме пълнените гъби с още зехтин по желание и печем в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.
Поднадяме пълнените гъби с кайма и сирене топли, поръсени със сушен магданоз и свежи стръкчета див лук, нарязани на ситно.
Добър апетит.