Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Соленки»Соленки с пармезан и риган

Соленки с пармезан и риган

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Соленки с пармезан и риган
Снимка: Росица Петрова
1 / 11
07/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Вкусни соленки, с които може да почерпите гости или да си ги хапнете сами, решението ще бъде трудно"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 550 г
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • мас - 1 ч.ч. (разтопена)
  • бакпулвер - 10 г
  • сол - 2 ч.л. (равни)
  • краве сирене - 150 г
  • пармезан - 50 г ( настърган)
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • риган - 1 с.л. (сух)
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • вода - 1 ч.л.
  • за поръсване
  • пармезан
  • семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 200 мл

Разтопете маста и я оставете да се охлади.

Пресейте брашното и бакпулвера. Прибавете към тях всички продукти за тестото. Сиренето натрошете или настържете на едро ренде. Добре е да ползвате по-твърдо сирене.

Замесете средно меко тесто. Увийте го в стреч фолио и го поставете в хладилник за поне 30 минути, до един час.

Охладеното тесто разделете на две части. Разточете всяка на правоъгълник с дебелина около 0.3 - 0.5 см. Колкото по-тънко разточите тестото, толкова по-хрупкави ще станат соленките.

Смесете заделения жълтък с малко вода и намажете тестото. Поръсете с фино настърган пармезан или със семена по избор. Аз направих и от двете. Едната половина със семена, другата с пармезан.

С помощта на нож за рязане на пица разрежете на тънки ленти около 1 см.

Подредете соленките в тави, застлани с хартия за печене. Ще са ви необходими две тави като тези на фурната.

Печете соленките с пармезан и риган в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 20 минути, докато добият приятен загар.

След изпичане оставете соленките със сирене да се охладят напълно и след това ги съхранявайте в затворена кутия до 2-3 дни.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: