Грах в буркани

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
140 мин.
Порции
5
"Лесно е, когато бръкнеш в килера и извадиш буркан грах. А ето и как този буркан да стигне до килера!"

Необходими Продукти

  • грах - около 2.5 кг
  • сол - 20 г за 1 л + за бланширането
  • лук - 2 глави зелен кромид, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете граха, ако не е почистен от шушулките. Сложете достатъчно количество вода в голяма тенджера с 5 г сол на 1 л и бланширайте граха за 2 минути, ако са малки, за 4 минути - ако са по-едри.

Извадете граха и го изплакнете под течаща студена вода. По същия начин бланширайте и нарязан лук, ако искате да използвате.

Пригответе гореща саламура, като кипнете вода и сол - 20 г сол на 1 л вода. Разпределете граха и лука в буркани, като за 1 буркан са нужни около 550 г грах. Долейте горещата саламура в бурканите - около 300 мл за всеки буркан.

Затворете бурканите и стерилизирайте 80 минути за едър грах, 65 за дребен и около 70 минути за среден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: