Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Лапад стерилизиран в буркани за зимата

Лапад стерилизиран в буркани за зимата

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Лапад стерилизиран в буркани за зимата
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
"И баба знае за готви със свеж лапад, но ако искате да си го имате през цялата година, вижте как да го стерилизирате"

Необходими Продукти

  • лапад
  • сол
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесен начин да съхраним и запазим вкусовете и полезните съставки на пролетни зелении, консервирайки ги в буркан.

Измийте внимателно листата от лапада. Сгънете ги на две и прекарайте острието на нож точно покрай жилата, за да я премахнете.

Кипнете вода със сол в тенджера и бланширайте листата на лапада за минута -две.

Ако желаете да съхраните по-едрите листа, използвайки ги за сарми, бланширайте първо тях за минута.

Непосредствено след топлинната им обработка ги топнете в съд с ледена вода. Отцедете и внимателно ги подредете в подходящи буркани.

Отцеденият лапад за готвене нарязваме на едро и поставяме в сухи буркани, притискайки го плътно.

Стерилизираме 20 минути от кипването на водата.

Лападът е чудесна съставка в много рецепти, с които ще разнообразим зимната трапеза - като пюре от лапад, яхнии, задушен с ориз, супа, зелена баница, гювеч, каша, пържен с праз и яйца, сармички от него и много други вкусотии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: