Начин на приготвяне
Чудесен начин да съхраним и запазим вкусовете и полезните съставки на пролетни зелении, консервирайки ги в буркан.
Измийте внимателно листата от лапада. Сгънете ги на две и прекарайте острието на нож точно покрай жилата, за да я премахнете.
Кипнете вода със сол в тенджера и бланширайте листата на лапада за минута -две.
Ако желаете да съхраните по-едрите листа, използвайки ги за сарми, бланширайте първо тях за минута.
Непосредствено след топлинната им обработка ги топнете в съд с ледена вода. Отцедете и внимателно ги подредете в подходящи буркани.
Отцеденият лапад за готвене нарязваме на едро и поставяме в сухи буркани, притискайки го плътно.
Стерилизираме 20 минути от кипването на водата.
Лападът е чудесна съставка в много рецепти, с които ще разнообразим зимната трапеза - като пюре от лапад, яхнии, задушен с ориз, супа, зелена баница, гювеч, каша, пържен с праз и яйца, сармички от него и много други вкусотии.