Торта за всякакъв повод

СтелиянаСтелияна
Новак
12
Торта за всякакъв повод1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
140 мин.
Порции
12
"И ако не знаете какъв празник е ден, посветете тази торта на нас, защото с нас всеки ден е празник"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 10 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • олио - малка кафена чаша
  • бакпулвер - 1/4 ч.л.
  • за сиропа на блата
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1
  • за крема
  • сметана - 500 мл. течна за торта
  • целувки - 150 гр.
  • за глазурата
  • захар - 100 г пудра
  • масло - 20 г краве
  • шоколад - 150 г, за предпочитане черен
  • прясно мляко - 150 мл
  • за украса
  • плодове - 6 ягоди, 2 нектарини, 1 банан, 1 киви
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата първо се пресява брашното заедно с бакпулвера в купа или тава и се оставя на страни. В удобна за вас купа се разбиват яйцата и захарта до хомогенна смес (докато захарта спре да хрупка), изсипва се олиото и разбърквате отново. След това изключваме миксера и прибавяме бавно пресятото брашно с бакпулвера, разбъркваме ръчно до получаване на хомогенна смес.

Получената смес се изсипва в тава или подходящ съд, застлан с хартия за печене. Пече се за около 1 час на 180 градуса и внимавате да не прегорите блата. Готовият блат се охлажда напълно и се разрязва внимателно на 2 равни части. Може да го изравните, като премахнете по издутата горна част. Тези изрезки стрийте на трохи за декорацията на тортата.

За сиропа на блата сложете водата да кипне в тенджера и след това прибавете захарта и ванилията. Разбърквайте докато захарта се разтопи. Оставете сиропа на страни да изстине.

За крема сложете всички целувки в торбичка и с точилка ги натрошете (кухненското чукче за пържоли ще ви свърши добра работа). Сметаната я разбийте добре в подходящ съд изключете миксера. Към разбитата сметана прибавете натрошените целувки и с помощта на лъжица ги разбъркайте добре.

За глазурата сложете млякото да кипне и към него се добавя шоколада, начупен на парчета, кравето масло и пудрата захар.

Глазурата се бърка с дървена шпатула до напълно разтопяване на шоколада и придобиване на гъстота.

За украсата измийте, подсушете и нарежете всички плодове.

В подходящ поднос сложете първия блат и го залейте с половината от сиропа с помощта на черпак. Намажете обилно с крем, след това пак блат, залейте го с останалия сироп. След това го залейте с глазурата, а стените на тортата ги намажете с останалата сметана.

Направете украса от плодовете, като завършите в средата с разполовени ягоди. Отстрани направете на няколко места украса от смлените трохи от блатовете. Сложете тортата в хладилник за поне 12 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
512
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

аз
аз
Защо не спрете да показвате измислени торти с измислени снимки? Много ми се хапва, ама колкото и да се напъвам, не мога да видя къде е шоколадовата глазура с украсата от ягоди дали си подхожда.......
16.12.2013 16:17
3
1
1
Покажи всички подкоментари