Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка за специален повод

Питка за специален повод

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7268k2k12k5
Питка за специален повод
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
20/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Вашите специални поводи имат нужда от специални питки, които да ги направят максимално незабравими, опитайте и споделете"

Необходими Продукти

  • брашно - 1200 г
  • мая - 42 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • масло - 50 г меко
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 250 г
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • за тавата
  • олио
  • за поръсване
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото ще ви трябва около килограм брашно, другото количество е за доомесване и разточване. Пресейте брашното, направете кладенче и сложете яйцата, сол, киселото мляко, оцет и маслото.

Затоплете млякото и разчупете маята в него, разбъркайте, добавете масло, захар и лъжица брашно и оставете на топло да шупне. Замесете всички продукти, като постепенно добавяте и от маята до пълното усвояване на съставките и образуване на хомогенно меко гладко тесто. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса за час.

Може да оформите по желание, за този модел трябва да оформите тестото на фитил и да го разделите на 10 приблизително еднакви части и оформете на топки. Три от тези топки разточете на кръгли кори с диаметър на основна чиния.

Намажете тавата с малко олио и сложете едната кора, върху нея сложете и другите две и през средата разрежете на кръст, но без да стигате до края. На така получените четири полу триъгълника направете разрез през средата, така че да се получат общо осем броя триъгълници.

В средата на всеки направете лек разрез като илик. С ръка хванете един триъгълник и го обърнете в посока към вас, а връхчето му промушете през илика и го издърпайте да се покаже. Така оформете всички.

Останалите детайли на питката направете по подобен начин, като вземете четири кори, разточете ги пак на кори, сложете ги една върху друга и ги разрежете по същия начин, но този път разрезите трябва да стигат до края, така че триъгълниците да са отделени. Направете пак илик, хванете върха, обърнете го в посока към вас и го мушнете през илика.

Всяко оформено така парче поставете в средата на тавата. От останалите три топки вземете две, разточете пак на две кори, но те трябва да са с диаметър на десертна чиния, т.е да са по-малки.

Разрежете и оформете по същия начин като предишните и ги поставете в най- вътрешната страна на тавата. Последната топка използвайте за декорация, като направите топчета или други елементи за украса и ги поставете произволно в тавата.

Покрийте тавата с кърпа или домакинско фолио и оставете тестото да втаса отново и видимо да е поне удвоило обема си. Намажете с разбит жълтък и сложете по желание сусам или други семена. Сложете тавата във фурната и печете питката на 170 градуса за около 40-60 минути до златисто .

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: