Скрапъл (Scrapple)

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Скрапъл (Scrapple)
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
2 / 5
12/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Предлагаме ви да опитате американския еквивалент на нашето руло Стефани, а именно - Скрапъл, добавете гарнитура по свой вкус"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г смес от телешко, свинско и пилешко месо
  • яйца - 1 бр.
  • хляб - 2 филии сух бял
  • магданоз - щипка
  • черен пипер - щипка
  • бекон - 12 бр. ленти
  • риган - щипка
  • кашкавал - 100 г
  • лук - 1 малак глава
  • за доматения сос
  • домати - 300 г смлени
  • доматен концентрат - 2 с.л.
  • зехтин - 1 к.ч.
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Американско месно руло произхождащо от скрапъл (смес от смляно свинско месо с царевично брашно). Рецептата е била приготвяна в Пенсилвания от емигранти с германски корени.

Съвременният вариант с появява в готварските книги през 19 в. Приготвянето на месно руло е било начин за закърпване на семейния бюджет в годините на голямата депресия. В евтината кайма са се прибавяли най-различни подправки, остатъци като хляб, царевично брашно и различни семена.

В по- съвременен вариант в рецептата за Скрапъл влизат зеленчуци и сирена. Соленото руло се поднася с най-различни сосове -доматен, гъбен, грейви сос и др. Може да се обвие с ленти бекон или намаже с картофено пюре и изпече. Почти всяка кухня има своето месно руло, българския вариант го знаем всички - руло Стефани!

В купа сложете каймата. Добавете натрошения и изцеден от водата хляб, едно яйце, магданоз и риган, сол, черен пипер. Омесете каймата и оставете за един час в хладилник.

На парче хартия за печене, намазано със зехтин, разстелете охладената кайма на неголям правоъгълник. Поръсете с малки кубчета кашкавал. С помощта на хартията навийте на руло. Аз направих една решетка от лентите бекон, за да загъна рулото. Наредете 6 ленти една до друга.

Вдигнете до горе всяка четна. Сложете хоризонтално една от останалите 6 ленти. Смъкнете надолу четните ленти и вдигнете нечетните. Пак сложете хоризонтално лента и отново смъкнете вдигнатите. Продължете така, докато свършите лентите. Звучи сложно, но е много лесно.

С направената решетка загънете рулото от кайма. Сложете го в тава, застлана с хартия за печене. Полейте с чашка зехтин, чашка бяло вино.

Добавете в течността една скилидка чесън и клонче розмарин. Изпечете рулото на 190°C за около 40 мин.

Изсипете доматите в тенджерка. Добавете доматения концентрат, овкусете със сол и зехтин. Сварете доматения сос за около 15 мин. Когато е готов, прибавете наситнена скилидка чесън и магданоз.

Нарежете изпеченото руло и полейте с доматения сос. Може да поднесете с пържени картофи.

Да ви е сладко!

Информацията за Скрапъл прочетох в Уикипедия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
аз бих сложила и малко лют червен пипер, за екстра пикантност
12.11.2019 22:37