Начин на приготвяне
Отцедете киселото мляко в тензух за една нощ на хладно място.
На следващия ден посолете на вкус цеденото кисело мляко.
От млечната смес оформете топчета с големина на орех.
Всяко топче се овалва в смес от сухи подправки и се подреждат в буркан. Заливат се със зехтин или олио.
За мен е по-добър вариантът, в който Лабане остават натурални.
В буркана добавете нарязани сухи люти чушки, по 1/2 ч.л. от сухите подправки, а също така може да добавите добавям сушени домати, ситно нарязан чесън. Едва тогава топчетата от кисело мляко се заливат с висококачествен зехтин (или с олио, но няма да е същото).
Оставете буркана с Лабане да престои няколко дена в хладилник - така млечните топки ще се овкусят.
Моето сирене Лабане престоява около 8-10 дена в хладилника, преди да го поднеса.
Направете си това мезе с уникален вкус от Близкия изток - разкошно е!