Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Домашна майонеза»Домашна провансалска майонеза

Домашна провансалска майонеза

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Домашна провансалска майонеза
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Общо
5 мин.
Порции
2
"Най-хубавата майонеза е домашната, добавете като вкусен сос към различни ястия"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • зехтин - около 150 мл
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • магданоз - 1 с.л. с връх, листа
  • чесън - 1/2 скилидка (или цяла)
  • горчица - 1 ч.л.
  • риган - 1 щипка
  • мащерка - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чукнете яйцето в тесен и висок съд. Сложете при него солта, лимоновия сок, магданоза, горчицата и чесъна на парченца.

Налейте половината от зехтина. Той не трябва да е от най-силните и горчиви екстра върджин, а по- лек. Може да използвате и слънчогледово олио.

Позиционирайте пасатор на дъното на съда с продуктите и включете без да движите, докато сместа емулгира отдолу и побелее. Тогава наливайте на тънка струйка останалия зехтин и постепенно издърпвайте уреда нагоре докато цялата смес побелее. Движете плавно и към стените, за да се сгъсти равномерно.

При готовата домашна майонеза сложете билките, разбъркайте и поднесете.

Провансалската майонеза е идеална за сос към салати, картофки или други зеленчуци, както и риба и бели меса.

Съхранява се до 2-3 дни максимум в хладилник, покрита с капак или стреч фолио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: