Начин на приготвяне
Започваме с пилешките гърди, като ги нарязваме на дълги пaрченца.
Овалваме ги в брашно, яйце и накрая в корнфлейкс. Пържим ги в загрята мазнина до златисто.
Изваждаме хрупкавото пиле в съд, покрит с кухненска хартия.
Оризът измиваме много добре 4 или 5 пъти, докато водата стане кристална. Важно е да се използва ориз за суши, тъй като той е по-лепкав.
Варим ориза в съотношение едно към едно и го оставяме да заври. След това намаляваме котлона и го оставяме под капак да ври около 10-15 мин.
Напълно нормално е да има залепнали зрънца на дъното заради самото съотношение при варенето, ако все пак не желаете, може да налеете повече вода.
След като е готов, прехвърляме ориза в плосък съд и овкусяваме с оцета, солта и захарта (аз лично си смесвам тези три съставки предварително в купичка). Разбъркваме добре и внимателно с дървена лъжица, за да не се скашква, и го оставяме 30 минути, за да се охлади.
През това време нарязваме краставичката на дълги лентички. Може да се ориентирате колко дълги по размера на корите Нори.
След като оризът се охлади, най-накрая можем да започнем с оформянето на сушито.
Взимаме рогозка за суши и я увиваме добре в прозрачно фолио, като внимаваме да е плътно по нея и да не остава въздух.
Разпределяме ориза, така че да ни стигне за 4 кори Нори. Корите трябва да са с лъскавата страна надолу.
Върху всяка кора Нори разстиламе ориз, като оставяме по 1 см от горната и долната страна на всеки лист. Количеството ориз не бива да е нито твърде малко, нито прекалено много някъде около 1 см дебелина.
Намазваме ориза с тънък слой Филаделфия.
В горната част на кората подреждаме лентичка краставичка, парче от панираното пилешко и пак краставичка.
Внимателно започваме да навиваме сушито, като леко натискаме при всяко завъртане и внимаваме да не завием и фолиото. Намазваме леко с водичка края на кората нори, за да може да залепне. Рулото трябва да се получи стегнато.
Всяка получено руло режем на 8 парчета с остър нож и леки движения, за да не се разпадне.
Поставяме сушито с хрупкаво пиле и Филаделфия в хладилника, докато решим да сервираме.
Сервираме придружено с купичка соев сос или уасаби по желание.
Получават се 32 бр. суши.
Коментари