Цял калкан на фурна с тиквички и чесън

10/12/2019
"Един страхотен начин да приготвите калкан на фурна, пак заповядайте "
Приготвяне15 мин.
Готвене38 мин.
Общо53 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо173
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Калканът се почиства от вътрешностите и измива старателно. По гърба (тъмната част) се правят три не много дълбоки резки с остър нож.

Целият се намазва със зехтин, включително в процепите и коремчето и се посолява.

Широка тавичка, например тази от фурната, се застила с хартия за печене и се намазнява.

Тиквичките и чесънът се режат на много тънки колелца и се подреждат, застъпвайки се леко по цялата повърхност на тавата (чесънът се мушка между парченцата тиквичка).

Поръсват се с още зехтин и се посоляват.

Пекат се за не повече от 10 минутки в загрята на 200 градуса фурна, само трябва да поомекнат.

Тавата се изважда и върху тиквичките се полага голямата риба калкан с коремчето надолу. Ако се прецени, че има риск зеленчуците да се препекат прекалено се мушкат под рибата.

Калканът се залива с бялото вино и още малко зехтин и се пече 25-28 минути като фурната се увеличава до 220 градуса.

Печеният калкан е готов, когато в процепите няма течност или е съвсем малко.

Разкошната печена риба се поднася топла с хубаво бяло или пенливо вино.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар