Начин на приготвяне
Калканът се почиства от вътрешностите и измива старателно. По гърба (тъмната част) се правят три не много дълбоки резки с остър нож.
Целият се намазва със зехтин, включително в процепите и коремчето и се посолява.
Широка тавичка, например тази от фурната, се застила с хартия за печене и се намазнява.
Тиквичките и чесънът се режат на много тънки колелца и се подреждат, застъпвайки се леко по цялата повърхност на тавата (чесънът се мушка между парченцата тиквичка).
Поръсват се с още зехтин и се посоляват.
Пекат се за не повече от 10 минутки в загрята на 200 градуса фурна, само трябва да поомекнат.
Тавата се изважда и върху тиквичките се полага голямата риба калкан с коремчето надолу. Ако се прецени, че има риск зеленчуците да се препекат прекалено се мушкат под рибата.
Калканът се залива с бялото вино и още малко зехтин и се пече 25-28 минути като фурната се увеличава до 220 градуса.
Печеният калкан е готов, когато в процепите няма течност или е съвсем малко.
Разкошната печена риба се поднася топла с хубаво бяло или пенливо вино.
Добър апетит!