Начин на приготвяне
От много дълго време си приготвям домашен оцет вкъщи и винаги се получава много добре. Този път пробвах с нар и мед.
Измиваме добре два нара, след което ги режем и изчистваме от кората, вътрешните части и люспите.
Взимаме един 3-литров буркан и вътре прибавяме полунамачканите зърна от нар.
Отгоре прибавяме един буркан мед, може и много по-малко, но аз искам да сладнее оцетът, който ще използвам за салати.
Доливаме литър вода, разбъркваме, за да се разтопи медът и прибавяме остатъка от водата, който е още един литър, и 15 броя зрял фасул за ферментация.
Затваряме отвора на буркана с тензух и с ластик прихващаме, всеки ден разбъркваме задължително с дървена лъжица. След 25 дни на 21 градуса е готов оцетът.
Прецеждаме и пълним в стъклени шишета оцета, съхраняваме на тъмно и хладно.
Коментари
Аз слагам по малко мед.