Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Домашен оцет от нар

Домашен оцет от нар

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8892k3
Домашен оцет от нар
Снимка: Н.Акифова
1 / 5
12/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Общо
25 мин.
"Разкриваме ви една малка тайна от нашата кухня - ястията стават неустоимо вкусни, подправени с домашен оцет от нар"

Необходими Продукти

  • нар - 2 бр.
  • мед - 1 буркан
  • боб - 15 бр. зрял
  • вода - 2 литра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От много дълго време си приготвям домашен оцет вкъщи и винаги се получава много добре. Този път пробвах с нар и мед.

Измиваме добре два нара, след което ги режем и изчистваме от кората, вътрешните части и люспите.

Взимаме един 3-литров буркан и вътре прибавяме полунамачканите зърна от нар.

Отгоре прибавяме един буркан мед, може и много по-малко, но аз искам да сладнее оцетът, който ще използвам за салати.

Доливаме литър вода, разбъркваме, за да се разтопи медът и прибавяме остатъка от водата, който е още един литър, и 15 броя зрял фасул за ферментация.

Затваряме отвора на буркана с тензух и с ластик прихващаме, всеки ден разбъркваме задължително с дървена лъжица. След 25 дни на 21 градуса е готов оцетът.

Прецеждаме и пълним в стъклени шишета оцета, съхраняваме на тъмно и хладно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
За втора година го правя, става разкошен оцет, много вкусен и балансиран.
Аз слагам по малко мед.
25.11.2023 22:17