Начин на приготвяне
И тази година си приготвих домашен ябълков оцет с ябълки от нашата градина. Ползата е голяма, а се приготвя лесно, само е нужно търпение и желание.
Ябълковия оцет притежава антибактериални свойства, укрепва имунната система, а с него се свалят и килограми. През зимата, ако ви боли гърло, смесете 1/4 ч.ч. оцет и същото количество мед. Разбърква се и приемате по 1 с.л. на всеки 3 часа.
Ето как се приготвя. Измити ябълки се нарязват на парчета и ги поставям в буркан от 3 литра. В касеролка с 200 мл вода се разбърква захарта, а може и с мед и след като се разтопи сипваме в буркана.
Долива се вода да покрие нарязаните ябълки и прибавям оцетната си гъба, която съм запазила от предишния оцет, но ако нямате може и без нея. С оцетната гъба ферментацията протича по-бързо. Затваря се отворът на буркана с тензух на три слоя, за да не влизат мушички.
Оставя се бурканът на хладно място. Всеки ден се разбърква с дървена лъжица.Това се прави за около 2-3 седмици. Прецежда се през тензух и течността се сипва в стъклени бутилки с капачки.
В началото домашният оцет е мътен, но с времето се избистря.
Вкусен и здравословен, ползва се в кухнята за овкусяване и за лечение. Пригответе си, лесно е!