Начин на приготвяне
Брашното се пресява. Киселото мляко се сипва в голяма купа и се добавя содата бикарбонат, за да шупне. В купата на миксера се чукват яйцата. Разбиват се. Добавят се киселото мляко, олиото, амонячната сода и ванилията. Разбива се.
Брашното се добавя постепенно, като не спира да се разбърква. Когато цялото брашно е добавено и сместа за блатовете е готова, се разпределя в 4 големи купи по равно.
Тестото във всяка купа се боядисва с различен цвят от боите за яйца /ако боята за яйца е в ампулки, те се отварят и се използва прахчето/. Например в лилаво, синьо, зелено и червено. Подготвят се 2 тави /с еднакъв диаметър/ с хартиено фолио и олио.
В тавичките се изсипва сместа за двата блата, а те по-късно ще се използват отново за останалите два блата. Пекат се един по един в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Сметаната се разбива добре с миксер /ако сметаната не е подсладена, се добавя захар/. Слага се в хладилник да стегне.
Когато първият блат е готов се изкарва от тавата и се отстранява фолиото. Ако по фолиото няма тесто, може да се ползва втори път. Отново се намазва с олио. Изсипва се сместа за третия блат. Същото се повтаря с втората тава, за четвъртия блат. Когато всички блатове са готови, се оставят да изстинат.
За украсяването на тортата сметаната също се оцветява с боите за яйца.
Оставя се най-много неоцветена сметана, а останалата сметана серазпределя в 3/4 купички и се оцветява по желание. Бананите се обелват и нарязват на филийки.
Когато блатовете са охладени, започва да се оформя сметановата торта. В тава или голям поднос се слага първият блат. Слага се обилно от бялата сметана и се разнася равномерно върху целия блат. Нареждат се банани. Слага се 2-рият блат, отново сметана и банани.
Тази процедура се повтаря до последния блат, като банани се редят върху първите три блата. Когато се сложи последния блат, отгоре и отстрани цялата торта се намазва равномерно с бялата сметана.
След това по желание се украсява тортата с помощта на шприц и цветната сметана. Тази задача е много интересна за децата.