Пъстра сметанова торта

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5395k1k3k3
Пъстра сметанова торта5 / 5
13/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Цветовете носят радост, а когато са върху торта - огромна радост"

Необходими Продукти

  • брашно - 4 ч.ч.
  • кисело мляко - 2 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • амонячна сода - 1 пакетче
  • ванилия - 3 пакетчета
  • сладкарска сметана - 1 л.
  • банани - 3 бр.
  • бои за яйца - 1 набор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява. Киселото мляко се сипва в голяма купа и се добавя содата бикарбонат, за да шупне. В купата на миксера се чукват яйцата. Разбиват се. Добавят се киселото мляко, олиото, амонячната сода и ванилията. Разбива се.

Брашното се добавя постепенно, като не спира да се разбърква. Когато цялото брашно е добавено и сместа за блатовете е готова, се разпределя в 4 големи купи по равно.

Тестото във всяка купа се боядисва с различен цвят от боите за яйца /ако боята за яйца е в ампулки, те се отварят и се използва прахчето/. Например в лилаво, синьо, зелено и червено. Подготвят се 2 тави /с еднакъв диаметър/ с хартиено фолио и олио.

В тавичките се изсипва сместа за двата блата, а те по-късно ще се използват отново за останалите два блата. Пекат се един по един в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Сметаната се разбива добре с миксер /ако сметаната не е подсладена, се добавя захар/. Слага се в хладилник да стегне.

Когато първият блат е готов се изкарва от тавата и се отстранява фолиото. Ако по фолиото няма тесто, може да се ползва втори път. Отново се намазва с олио. Изсипва се сместа за третия блат. Същото се повтаря с втората тава, за четвъртия блат. Когато всички блатове са готови, се оставят да изстинат.

За украсяването на тортата сметаната също се оцветява с боите за яйца.

Оставя се най-много неоцветена сметана, а останалата сметана серазпределя в 3/4 купички и се оцветява по желание. Бананите се обелват и нарязват на филийки.

Когато блатовете са охладени, започва да се оформя сметановата торта. В тава или голям поднос се слага първият блат. Слага се обилно от бялата сметана и се разнася равномерно върху целия блат. Нареждат се банани. Слага се 2-рият блат, отново сметана и банани.

Тази процедура се повтаря до последния блат, като банани се редят върху първите три блата. Когато се сложи последния блат, отгоре и отстрани цялата торта се намазва равномерно с бялата сметана.

След това по желание се украсява тортата с помощта на шприц и цветната сметана. Тази задача е много интересна за децата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: