Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Хюнкяр беенди (Hünkar beğendi)

Хюнкяр беенди (Hünkar beğendi)

Анелия МинчеваАнелия Минчева
Чирак
36366108
Хюнкяр беенди (Hünkar beğendi)3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
165 мин.
Порции
4
"Знаете ли какво Хюнкяр беенди, ето ви подсказка - ще се влюбите в него"

Необходими Продукти

  • За канапето
  • патладжани - 3 бр.(големи)
  • прясно мляко - 500 мл
  • масло - 70 - 80 г
  • кашкавал - 150 г
  • доматено пюре - 2 с.л. гъсто (може и лютеница)
  • вода - 150 мл
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • За месото
  • телешко месо - 500 г или агнешко
  • лук - 1 голяма глава
  • чушки - 3бр. сиврия (зелени)
  • червени чушки - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 3 бр.(обелени)
  • зехтин - 100 мл
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хюнкяр беенди (Hünkar beğendi) - телешко месо със сос върху канапе от патладжан и сос Бешамел.

Първо се пекат патладжаните (сините домати) и се оставят настрани.

След това започваме приготвянето на месото. Слагаме в съд зехтина и като загрее, пускаме нарязаното на кубчета или жулиени месо, пържим месото докато се зачерви, след което добавяме нарязаните на кубчета лук и чесъна.

Като си смени цвета лука, добавяме нарязаните на ситно чушки и продължаваме да пържим и чушките.

Като омекнат, добавяме доматеното пюре, нарязаните на ситно белени домати след това водата, сол и черен пипер на вкус, оставяме да къкри около 15 минути или до готовност на месото и докато се сгъсти сосът.

През това време приготвяме канапето за ястието.

Обелваме патладжаните и ги режем на ситно или пюрираме с блендер (аз само ги нарязах).

В съд слагаме маслото и като се разтопи на тих огън, хубаво запържваме брашното и сипваме студеното мляко, като енергично бъркаме. Като започне да се сгъстява и да прави балончета, добавяме патладжаните и продължаваме да бъркаме още 2-3 минути.

Добавяме рендосания кашкавал, разбъркваме и отстраняваме от котлона.

Овкусяваме със сол и черен пипер и сервираме топло, като първо слагаме и разстиламе леко в чинията от Бешамела с патладжаните и по средата слагаме от месото със соса.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: