Тиквеник с галета и лешници

23/12/2019
"Ако искате да разнообразите тазгодишният тиквеник, направете го с лешници, прекрасен е "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо907
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • кори - 400 г
  • тиква - 1/2 цигулка настъргана
  • олио - 1 к.ч. за поръсване
  • за поръсване
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • лешници - 1 шепа начукани
  • канела - 2 ч.л.
  • галета - 2 с.л.
  • сироп
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • есенция - 1 ч.л. портокал
  • кокос - поръсване бял
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесваме захар, канела, галета и начукани ситно лешници. Тиква се почиства, обелва от кората и рендосваме на едро ренде.

В правоъгълна тава, намазана с олио, сложете една кора, тази част, която стърчи, се прегъва. Поръсваме с олио, после ръсваме шепичка от сухата смес и настъргана тиква.

Нарежда се нова и прегъната на две кора, олио, суха плънка и тиква. Така се прави, докато свършат корите, като последните две-три кори нямат тиква, а само суха смес.

С нож се нарязва на квадрати, а всеки се реже на триъгълни парчета.

Заливаме по ръбовете с олио или разтопено масло. Печем в загрята умерена фурна с вентилатор до златисто - около 30-35 минути.

Смесва се захар, вода и се сварява за 4-5 минути, накрая прибавяме есенция портокал.

Охлажда се сиропът и когато извадим тиквеника, се залива всяко парче с лъжица сироп и поръсваме с бял кокос.

Тиквеника с галета и лешници се сервира студен ! Весели празници!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар