Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с галета и лешници

Тиквеник с галета и лешници

Тиквеник с галета и лешници5 / 5
23/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Ако искате да разнообразите тазгодишният тиквеник, направете го с лешници, прекрасен е"

Необходими Продукти

  • кори - 400 г
  • тиква - 1/2 цигулка настъргана
  • олио - 1 к.ч. за поръсване
  • за поръсване
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • лешници - 1 шепа начукани
  • канела - 2 ч.л.
  • галета - 2 с.л.
  • сироп
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • есенция - 1 ч.л. портокал
  • кокос - поръсване бял
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесваме захар, канела, галета и начукани ситно лешници. Тиква се почиства, обелва от кората и рендосваме на едро ренде.

В правоъгълна тава, намазана с олио, сложете една кора, тази част, която стърчи, се прегъва. Поръсваме с олио, после ръсваме шепичка от сухата смес и настъргана тиква.

Нарежда се нова и прегъната на две кора, олио, суха плънка и тиква. Така се прави, докато свършат корите, като последните две-три кори нямат тиква, а само суха смес.

С нож се нарязва на квадрати, а всеки се реже на триъгълни парчета.

Заливаме по ръбовете с олио или разтопено масло. Печем в загрята умерена фурна с вентилатор до златисто - около 30-35 минути.

Смесва се захар, вода и се сварява за 4-5 минути, накрая прибавяме есенция портокал.

Охлажда се сиропът и когато извадим тиквеника, се залива всяко парче с лъжица сироп и поръсваме с бял кокос.

Тиквеника с галета и лешници се сервира студен ! Весели празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: