Начин на приготвяне
Обелете тиквата и я настържете на едро ренде или нарежете на много ситни парченца.
Лешниците смелете на ситно в мелничка за ядки.
В голям дълбок тиган или друг подходящ съд запържете тиквата с щипка сол. Щом си промени цвета, разбъркайте и сложете капак, за да се задуши за около 15 мин.
Махнете капака за да изври водата.
Прибавете захарта, смлените лешници и канелата. Разбъркайте. Щом сместа за тиквеника остане на мазнина, отстранете съда от котлона и оставете да изстине.
Вземете 2 бр. листа кори (един върху друг) и с четка ги намажете с олио. Разпределете смес от изпържената тиква върху цялата площ на корите и навийте на руло откъм широката страна. Всяко така приготвено руло поставяйте в намазнена тава.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, на вентилатор, до приятно порозовяване.
Вече изпечения тиквеник с лешници още топъл поръсете с пудра захар. Като изстине, завийте тавата с фолио.
Този разкошен тиквен сладкиш е по-вкусен, когато престои поне 24 часа.
Да ви е сладко!
Бележка: Посочените продукти в рецептата за тиквеника, която е на моя син, са за 2 средно големи тави.
Коментари