Начин на приготвяне
В купа смесваме захар, канела, галета и начукани ситно лешници. Тиква се почиства, обелва от кората и рендосваме на едро ренде.
В правоъгълна тава, намазана с олио, сложете една кора, тази част, която стърчи, се прегъва. Поръсваме с олио, после ръсваме шепичка от сухата смес и настъргана тиква.
Нарежда се нова и прегъната на две кора, олио, суха плънка и тиква. Така се прави, докато свършат корите, като последните две-три кори нямат тиква, а само суха смес.
С нож се нарязва на квадрати, а всеки се реже на триъгълни парчета.
Заливаме по ръбовете с олио или разтопено масло. Печем в загрята умерена фурна с вентилатор до златисто - около 30-35 минути.
Смесва се захар, вода и се сварява за 4-5 минути, накрая прибавяме есенция портокал.
Охлажда се сиропът и когато извадим тиквеника, се залива всяко парче с лъжица сироп и поръсваме с бял кокос.
Тиквеника с галета и лешници се сервира студен ! Весели празници!