Маслена торта

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Иноватор
492
6k
1k
1k
3
26/12/2019
"Един от най-вкусните сладкиши завинаги остава маслената торта, грабвайте вилички "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 910
  • Преглеждания за месеца101
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • за масления блат
  • брашно - 250 г
  • краве масло - 110 г
  • захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • сол - щипка
  • лимонова кора - настъргана
  • за пандишпановия блат
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • за крема
  • прясно мляко - 300 мл
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 3 с.л.
  • брашно - 35 бр.
  • лимонова кора - настъргана
  • мартини - 100 мл бяло за за сиропиране на пандишпана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за маслена торта изисква малко повече време, но резултатът си заслужава.

Започнете първо от масления блат. В купа пресейте брашното с щипка сол и едно прахче ванилия. Добавете яйцето, захарта и нарязаното на парчета студено краве масло.

Замесете меко маслено тесто. Увийте го в парче найлон и приберете в хладилник за един час.

Докато масленото тесто се охлажда, разбийте две яйца с две супени лъжици захар на гъста пяна. Добавете пресятото брашно с една ванилия и хомогенизирайте сместа внимателно, за да не спадне.

Застелете тавичка 20 см с хартия за печене. Изсипете сместа и изпечете блата за 5-6 мин в предварително загрята на 200°C фурна.

Извадете готовия блат, охладете. Сиропирайте с мартинито.

В тенджерка смесете всички продукти за крема. Сложете съда на котлона и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Охладете.

От охладеното маслено тесто откъснете едно парче, колкото средна по-големина ябълка. Останалото разточете на набрашнена повърхност.

С помощта на точилка го прехвърлете в огнеупорна купа. Оформете добре тестото по стените на купата.

На дъното изсипете 2-3 с.л. от крема, отгоре наредете парчета пандишпанов блат. Пак сложете от крема и покрийте с пандишпан.

Покрийте най-горния пласт с разточеното отделено маслено тесто.

Изпечете тортата на 180°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 мин или до приятен загар.

Извадете от фурната, изчакайте 10 мин и внимателно обърнете върху маслената торта върху решетка.

Поръсете с пудра захар, нарежете, след като тази вкусна празнична торта се е охладила напълно!

Да ви е сладко!

Забележка: Няма нужда да мажете купата с масло, тестото е маслено и тортата се изважда лесно!

Може да ползвате готов пандишпанов блат, така ще съкратите времето за направата на тортата!

Професионална масивна трошачка за ядки
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Професионална масивна трошачка за ядки
12.99 лв.
Виж ››

Ако сте привържениците на ядките и ги слагате в почти всички сладки, че и в някои солени ястия, не ви виждаме без професионална трошачка за ядки. Улеснете работата си в кухнята максимално с трошачката за ядки, която ще се справи с всеки размер и с всяка ядка.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар