Начин на приготвяне
Пресявам брашното и разбърквам със сухата мая, правя кладенче и добавям яйцата, киселото мляко, олиото и леко затопленото прясното мляко.
Бъркам всичко с дървена лъжица, докато започне да става по-твърдо и започвам да меся.
Когато тестото спре да лепне, го разделям на 4 равни топки и разточвам всяка една с размери колкото ми е голяма тавата, в която ще пека питката.
Нареждам корите в тавата, като всяка една намазвам с разтопено масло, на последната не слагам масло.
По средата на тавата слагам една водна чаша да се оформи кръг и от нея към краищата режа на 8 части като торта.
След това хващам всяка една разрязана част и усуквам по 2 пъти. Махам чашата и завивам със стреч фолио и една кърпа отгоре - оставям да втаса към 50-60 мин.
След като е втасала питката, намазвам отгоре с разбит жълтък и олио и поръсвам със слънчогледовите семки или маково семе.
Пече се на 180 градуса до готовност.
Маслената питка Слънце е много сполучлива.