Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Маслена питка Слънце

Маслена питка Слънце

Маслена питка Слънце
Снимка: Милена Траева
1 / 3
15/07/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Пухкава питка с масло - ароматът в кухнята ни кара да забравим за всякакви диети и ограничения"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 - 700 г
  • суха мая - 1 пакет (7 г)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 50 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • масло - 1/2 пакет (около 700 г)
  • семена - белен суров слънчоглед или маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам брашното и разбърквам със сухата мая, правя кладенче и добавям яйцата, киселото мляко, олиото и леко затопленото прясното мляко.

Бъркам всичко с дървена лъжица, докато започне да става по-твърдо и започвам да меся.

Когато тестото спре да лепне, го разделям на 4 равни топки и разточвам всяка една с размери колкото ми е голяма тавата, в която ще пека питката.

Нареждам корите в тавата, като всяка една намазвам с разтопено масло, на последната не слагам масло.

По средата на тавата слагам една водна чаша да се оформи кръг и от нея към краищата режа на 8 части като торта.

След това хващам всяка една разрязана част и усуквам по 2 пъти. Махам чашата и завивам със стреч фолио и една кърпа отгоре - оставям да втаса към 50-60 мин.

След като е втасала питката, намазвам отгоре с разбит жълтък и олио и поръсвам със слънчогледовите семки или маково семе.

Пече се на 180 градуса до готовност.

Маслената питка Слънце е много сполучлива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: