Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Най-вкусната шоколадова торта без яйца

Най-вкусната шоколадова торта без яйца

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Най-вкусната шоколадова торта без яйца
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Не ви трябват яйца, за да приготвите най-вкусната шоколадова торта"

Необходими Продукти

  • универсално брашно - 1 1/2 чаша (195 г)
  • захар - 1 чаша (200 г)
  • какао - 1/4 чаша (25 г) неподсладено, пресято
  • бакпулвер - 1 чаена лъжичка (4 г)
  • сода за хляб - 1/2 чаена лъжичка (2 г)
  • сол - 1/2 чаена лъжичка (2 г)
  • масло - 1/3 чаша несолено, разтопено (75 г)
  • портокалов сок - 1 чаша (240 мл) или топла вода
  • лимонов сок - 1 супена лъжица (12 г)(или оцет)
  • екстракт от ванилия - 1 чаена лъжичка (4 г) чист
  • екстракт от кафе - 1/2 чаена лъжичка (2 г) чист
  • портокалова кора - настъргана
  • Шоколадов крем
  • шоколад - 60% - 70% съдържание на какао (140 г), едро нарязан
  • течна сметана - 240 мл, 35 - 40% масло, студенa
  • захар - 1 супена лъжица (15 грама) (по желание)
  • бял крем със сметана и маскарпоне
  • течна сметана - 200 мл от животински произход с 30% масленост
  • маскарпоне - 200 г
  • пудра захар - 3 с.л. (захарта може да увеличите според вашия вкус)
  • ванилия - 1 - 2 прахчета или аромат по ваше желание.
  • орехи - 50 г печени (нарязани)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е рецепта за страхотна шоколадова торта без яйца.

Можете да приготвите само блата за тортата и да поръсите с пудра захар или да залеете със разтопен шоколад.Това може да е еднослойна торта с богат шоколадов вкус и влажна и нежна основа, поръсена с пудра захар, или просто полята с разтопен шоколад.

Вкусна торта и за закуска. Децата ще обичат да си я хапват с чаша студено мляко, докато възрастните може да предпочитат с гореща чаша кафе или чай.

Приготвяне на крема със сметана и маскарпоне:

Разбийте за кратко маскарпонето със захарта (няколко оборота с миксера) и налейте сметаната, която предварително е добре охладена. Разбийте с миксер, докато сместа стане обемна и пухкава. Добавете към крема кората на настърган портокал. Вашият крем за торта е готов.

Шоколадов крем:

Загрейте сметаната до кипене със захарта и портокалова кора (едно резенче, което извадeтe преди да разбиете крема) и дръпнете от котлона. После добавете натрошения шоколад, бъркате докато се разтопи.

Охладете на стайна темепратура, като се бъркaте от време на време и после приберете в хладилника за един ден или във фризера за 15-20минути. След това го извадете от хладилника и го разбийте с миксер докато се получи лек и пухкав крем.

Със сладкарски пош с накрайник по избор декорирайте тортата с шоколадовия крем.

Можете да направите тортата само с шоколадов крем: 200 г тъмен шоколад (60% какао) и 300 мл сладкарска сметана.

Загрейте фурната до 180 градуса.

В голяма купа разбъркайте заедно брашното, захарта, какаото на прах, бакпулвера, содата и солта. Добавете разтопеното масло (или олио по желание), изцеденият портокалов сок, лимонов сок, екстракт от ванилия и екстракт от кафе (ако използвате).

Смесете всички съставки заедно, докато се смесят добре. Изсипете тестото в тавичка и печете в предварително загрята фурна за около 28-30 минути или докато се изпече блатът.

Извадете от фурната и поставете върху телена поставка за охлаждане за около 10-15 минути, преди да извадите тортата от тавичката. Когато блатът изстине добре го разрежете на две или три платки.

Ако се притесняваме от тази процедура, изпечете в блатовете в две или три тавички (в зависимост от диаметъра на блатовете, които искате да имате). При моя вариант тортата е с диаметър 17-18 см и три блата, но стана много добре и с два блата. Можете да я направите на два 20 см.

Върху поставка за торта се слага един какаов блат. Върху него се нанасяте част от белия крем и с разпределяте равномерно.

Препечете 50 г нарязани орехи и поръсете върху крема със сметана и маскарпоне.Така се процедира и с останалите блатове.

Накрая цялата торта се измазва с шоколадов крем. Със сладкарски пош с накрайник по избор декорирайте тортата. Добре е тортата да стои в хладилника няколко часа. Тортата наподобява вкуса на торта Червено кадифе с добавен за разкош шоколадов крем.

Обичам да експериментирам и съм въодушевена от прекрасния вкус на тортата. Опитайте моя вариант на шоколадова торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: