Начин на приготвяне
Това е рецепта за страхотна шоколадова торта без яйца.
Можете да приготвите само блата за тортата и да поръсите с пудра захар или да залеете със разтопен шоколад.Това може да е еднослойна торта с богат шоколадов вкус и влажна и нежна основа, поръсена с пудра захар, или просто полята с разтопен шоколад.
Вкусна торта и за закуска. Децата ще обичат да си я хапват с чаша студено мляко, докато възрастните може да предпочитат с гореща чаша кафе или чай.
Приготвяне на крема със сметана и маскарпоне:
Разбийте за кратко маскарпонето със захарта (няколко оборота с миксера) и налейте сметаната, която предварително е добре охладена. Разбийте с миксер, докато сместа стане обемна и пухкава. Добавете към крема кората на настърган портокал. Вашият крем за торта е готов.
Шоколадов крем:
Загрейте сметаната до кипене със захарта и портокалова кора (едно резенче, което извадeтe преди да разбиете крема) и дръпнете от котлона. После добавете натрошения шоколад, бъркате докато се разтопи.
Охладете на стайна темепратура, като се бъркaте от време на време и после приберете в хладилника за един ден или във фризера за 15-20минути. След това го извадете от хладилника и го разбийте с миксер докато се получи лек и пухкав крем.
Със сладкарски пош с накрайник по избор декорирайте тортата с шоколадовия крем.
Можете да направите тортата само с шоколадов крем: 200 г тъмен шоколад (60% какао) и 300 мл сладкарска сметана.
Загрейте фурната до 180 градуса.
В голяма купа разбъркайте заедно брашното, захарта, какаото на прах, бакпулвера, содата и солта. Добавете разтопеното масло (или олио по желание), изцеденият портокалов сок, лимонов сок, екстракт от ванилия и екстракт от кафе (ако използвате).
Смесете всички съставки заедно, докато се смесят добре. Изсипете тестото в тавичка и печете в предварително загрята фурна за около 28-30 минути или докато се изпече блатът.
Извадете от фурната и поставете върху телена поставка за охлаждане за около 10-15 минути, преди да извадите тортата от тавичката. Когато блатът изстине добре го разрежете на две или три платки.
Ако се притесняваме от тази процедура, изпечете в блатовете в две или три тавички (в зависимост от диаметъра на блатовете, които искате да имате). При моя вариант тортата е с диаметър 17-18 см и три блата, но стана много добре и с два блата. Можете да я направите на два 20 см.
Върху поставка за торта се слага един какаов блат. Върху него се нанасяте част от белия крем и с разпределяте равномерно.
Препечете 50 г нарязани орехи и поръсете върху крема със сметана и маскарпоне.Така се процедира и с останалите блатове.
Накрая цялата торта се измазва с шоколадов крем. Със сладкарски пош с накрайник по избор декорирайте тортата. Добре е тортата да стои в хладилника няколко часа. Тортата наподобява вкуса на торта Червено кадифе с добавен за разкош шоколадов крем.
Обичам да експериментирам и съм въодушевена от прекрасния вкус на тортата. Опитайте моя вариант на шоколадова торта.