Начин на приготвяне
В купа се смесват всички сухи съставки и се разбъркват. В друга купа се разбъркват яйцата, айряна и олиото. Добавят се към сухите съставки и се разбърква добре.
Накрая прибавете кафето и пак разбъркайте, сместа става по-течна от обикновено кексово тесто.
Изсипете сместа във форма (20 - 22 см), намазана с масло и поръсена с какао. Печете на 180 градуса около 40 минути. Може да изпечете на отделни части, но ако печете наведнъж, формата трябва да е висока. Оставете блата да изстине и го разрежете на три части.
Нарежете шоколада на парчета и го прибавете към загрятата сметана. Бъркайте, докато се разтопи. Оставете да се охлади, като разбърквате периодично.
Разбъркайте жълтъците на водна баня и още топли ги прибавете към шоколадово-сметановата смес. Разбъркайте добре.
Разбийте белтъците, също на водна баня и ги прибавете на етапи към шоколадовата смес. Разбъркайте внимателно с шпатула, за да не спадне мусът. Оставете в хладилника за около час.
Поставете един блат върху поднос и го намажете с част от крема. Пак поставете блат, крем и така, докато подредите всички блатове. Намажете цялата шоколадова торта с крем и украсете с шоколадови пурички, криспи, шоколадов чипс или каквото прецените.
Най-вкусната шоколадова торта е готова.
Източник: Sunshine's Kitchen
Коментари