Най-вкусната еклерова торта

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Най-вкусната еклерова торта
Снимка: Росица Петрова
1 / 9
08/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Най-вкусната, нежна и съвършена торта, която някога сте опитвали!"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • прясно мляко - 125 мл
  • вода - 125 мл
  • масло - 100 г
  • сол - щипка
  • брашно - 150 г
  • яйца - 5 бр. М
  • крем
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 150 г
  • царевично нишесте - 3 с.л.
  • масло - 100 г
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • ром - 2 с.л.
  • шоколад - 40 г
  • глазура
  • шоколад - 40 г
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази еклерова торта първо приготвих блатовете.

За целта сложих в касерола водата, прясното мляко, маслото и щипка сол.

Щом завря прибавих брашното наведнъж и бърках, докато се получи тесто, което се отделя от стените на съда.

Оставих сместа да се охлади за няколко минути, след което започнах да прибаявям яйцата едно по едно като бърках с миксер.

Полученото парено тесто разделих на две равни части.

Върху хартия за печене начертах кръг с диаметър 26 см и разпределих половината от тестото, като оставих по около сантиметър, без тесто. По време на печенето тестото се надува и ще заеме цялата окръжност.

Пекох блатовете за торта в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, всеки.

След като блатовете бяха готови, ги оставих да се охладят напълно и се заех с приготвянето на еклеров крем.

Загрях до степен на завиране 350 мл от млякото, захарта и лъжица течна ванилия.

В друг съд разбих яйцата с царевичното нишесте и останалото мляко.

Прибавих ги на тънка струя към врящото мляко, бъркайки непрекъснато, докато крема се сгъсти.

Към готовия крем прибавих маслото и бърках, докато се усвои напълно.

След това разделих крема за тортата в две купи.

Към едната прибавих 2 лъжици ром, а към другата шоколада, начупен на малки парчета. Ползвах черен шоколад с 80%какао, но може да сложите и млечен.

От топлината на крема шоколада ще се разтопи напълно.

След това сглобих тортата.

Поставих единия блат в подходяща чиния и сложих регулируем ринг около него.

Разпределих двата крема, като слагах по лъжица от всеки, редувайки ги.

С дървено шишче направих няколко въртеливи движения, за да се смесят двата крема.

Върху крема сложих втория блат и леко притиснах.

Поставих тортата в хладилник за няколко часа, за да стегне.

След това приготвих шоколадовата глазура. В съд на водна сложих шоколада и прясното мляко и бърках, докато шоколада се разтопи. Прибавих и 2 лъжици олио.

Сместа сложих в пош и полях тортата.

Имах малко пресни боровинки и сложих и тях, но не са задължителни.

Върнах тортата с боровинки в хладилник за още час.

Това е най-вкусната еклерова торта, подходяща за всяка празнична трапеза.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: