Начин на приготвяне
Бъбреците се измиват, потапят се във вряща вода с щипка сол за пет минути и се отцеждат.
Оставят се да се сварят в 3 л нова вода. Изваждат се да изстинат или за по-бързо се измиват със студена вода. Нарязват се на кубчета.
Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват. Пържат се, като се започва с морковите и последователно се прибавят лукът, чушката, чесънът и доматите.
След общо 10-15 минути се добавят бъбреците.
Обръща се сместа 2-3 пъти и се наливат две чаши от бульона на бъбреците.
Захлупва се чорбата да къкри на слаб огън 10 минути, след което всичко се връща във съда с бульона. Изчаква се всичко да заври заедно и се слага фидето, с което супата ври 5 минути.
В свободния вече съд от пърженето се пуска маслото и се поръсва брашното.
Разбърква се и веднага се наливат 2-3 черпака от бульона. Чака се сместа да кипне.
Разбиват се яйцата за застройката. Като кипне, се оттегля от котлона, изливат се вътре яйцата и се доливат с непрекъснато бъркане още 2-3 черпака бульон. Така приготвената застройка се смесва с чорбата от бъбреци.
Поръсва се с магданоз.
Предложение за сервиране:
За подправяне на чорбата е подходяща сместа от счукан чесън с лимонов сок /като за шкембе чорбата/.