Ориз с бъбреци и тиквички

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Ориз с бъбреци и тиквички
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Добрите кулинарни идеи се надушват отдалеч"

Необходими Продукти

  • свински бъбреци - 500 г
  • тиквички - 2 бр., по - крехки и дребни
  • пресен лук - 1 връзка
  • моркови - 2 бр.
  • зелена чушка - 1 бр.
  • червена чушка - 1 бр.
  • пресен чесън - 1/2 връзка
  • масло - 60 г
  • олио - 5 с.л.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • целина - 1 стрък
  • магданоз - 1/2 връзка
  • чубрица - 1 ч.л.
  • гъбен бульон - 3 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинските бъбреци се нарязват на половинки или четвъртинки, почистват се от ципите, измиват се добре под течаща студена вода и се накисват за половин час във вода и оцет, за да се отстрани неприятната им миризма.

След това отново се измиват, отцеждат се и се слагат в тиган с олиото и маслото, за да се запържат до златисто.

Изваждат се в тавичка, а в същия тиган в мазнината се запържва нарязаният на ситно пресен лук и чесън, добавят се обелените и нарязани на кубчета моркови, наситнените чушки, тиквичките, целината и когато всички зеленчуци омекнат, се добавя измитият ориз.

Когато оризът стане стъклен, се доливат трите чаши гъбен бульон, подправя се със сол и черен пипер на вкус. Оставя се няколко минути да покъкри на котлона и се прехвърля в тавичката при бъбреците.

Сместа се разпределя равномерно, поръсва се с чубрица и накълцан магданоз и се запича в предварително загрята фурна (180 градуса при включен вентилатор и средна решетка) за около 30-35 минути или до готовност на ориза на фурна.

При сервиране ястието се гарнира със стръкчета магданоз и поднася със свежа салата.

Оризът с бъбреци и тиквички е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: