Начин на приготвяне
Свинските бъбреци се нарязват на половинки или четвъртинки, почистват се от ципите, измиват се добре под течаща студена вода и се накисват за половин час във вода и оцет, за да се отстрани неприятната им миризма.
След това отново се измиват, отцеждат се и се слагат в тиган с олиото и маслото, за да се запържат до златисто.
Изваждат се в тавичка, а в същия тиган в мазнината се запържва нарязаният на ситно пресен лук и чесън, добавят се обелените и нарязани на кубчета моркови, наситнените чушки, тиквичките, целината и когато всички зеленчуци омекнат, се добавя измитият ориз.
Когато оризът стане стъклен, се доливат трите чаши гъбен бульон, подправя се със сол и черен пипер на вкус. Оставя се няколко минути да покъкри на котлона и се прехвърля в тавичката при бъбреците.
Сместа се разпределя равномерно, поръсва се с чубрица и накълцан магданоз и се запича в предварително загрята фурна (180 градуса при включен вентилатор и средна решетка) за около 30-35 минути или до готовност на ориза на фурна.
При сервиране ястието се гарнира със стръкчета магданоз и поднася със свежа салата.
Оризът с бъбреци и тиквички е много вкусен.