Начин на приготвяне
Нарязваме киселото зеле (от буркан) и лука на ситно.
Сипваме ги в купа и към тях прибавяме граха (от буркан). Разбъркваме ги заедно с подправките: червен и черен пипер, хималайска сол, кимион, чубрица, джоджен (сушен и стрит). Разделяме сместа на равен брой части, колкото са на брой корите.
Разстиламе първата кора, намазваме я отгоре с шарлан, поръсваме я с определената за нея плънка (пада се по съвсем символично за всяка кора, но това не е проблем, защото киселото зеле е достатъчно силно на вкус и не е нужно повече).
Навиваме на не много стегнато руло (от към по-късата страна) и завиваме на охлювче (спирала).
Повтаряме същото и с останалите кори и зелева смес, и подреждаме завъртулките, плътно едни до други в кръгла тава (предварително намазана с шарлан).
Поливаме по една супена лъжица зелев сок върху всяко охлювче. Слагаме да се пече за 10 минути на 200 градуса.
След това намазваме обилно отгоре и по всички краища с шарлан и доизпичаме на същите градуси още около 20 минути (по желание на 15-та минута може да превключим фурната само на долния реотан, в случай че отгоре бързо се е запекла) до златиста коричка.
Като извадим баницата, веднага докато е още гореща, я покриваме с найлон и кърпа, за да омекне. Разделяме зелника на отделни спиралки и поднасяме още топла и сгряваща.
Чудесна за зимата, леко пикантна баница с кисело зеле и грах!
Чудно Вкусно!