Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зимна баница с кисело зеле и грах

Зимна баница с кисело зеле и грах

Зимна баница с кисело зеле и грах
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
13/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Ей такава баница не бяхме опитвали, признаваме си - с кисело зеле и грах, оказа се страхотна"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 2 - 3 ч.ч. нарязано
  • грах - 5 с.л. (от буркан)
  • лук - 1 глава голяма
  • хималайска сол - 1/2 ч.л. равна
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. равна
  • кимион -   1/3 ч.л.
  • чубрица - 3 щипки
  • джоджен - 2 щипки (сушен и стрит)
  • зелев сок - 12 - 14 с.л. 
  • шарлан - за намазване
  • кори за баница - 1 пакет (400 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме киселото зеле (от буркан) и лука на ситно.

Сипваме ги в купа и към тях прибавяме граха (от буркан). Разбъркваме ги заедно с подправките: червен и черен пипер, хималайска сол, кимион, чубрица, джоджен (сушен и стрит). Разделяме сместа на равен брой части, колкото са на брой корите. 

Разстиламе първата кора, намазваме я отгоре с шарлан, поръсваме я с определената за нея плънка (пада се по съвсем символично за всяка кора, но това не е проблем, защото киселото зеле е достатъчно силно на вкус и не е нужно повече).

Навиваме на не много стегнато руло (от към по-късата страна) и завиваме на охлювче (спирала).

Повтаряме същото и с останалите кори и зелева смес, и подреждаме завъртулките, плътно едни до други в кръгла тава (предварително намазана с шарлан).

Поливаме по една супена лъжица зелев сок върху всяко охлювче. Слагаме да се пече за 10 минути на 200 градуса.

След това намазваме обилно отгоре и по всички краища с шарлан и доизпичаме на същите градуси още около 20 минути (по желание на 15-та минута може да превключим фурната само на долния реотан, в случай че отгоре бързо се е запекла) до златиста коричка.

Като извадим баницата, веднага докато е още гореща, я покриваме с найлон и кърпа, за да омекне. Разделяме зелника на отделни спиралки и поднасяме още топла и сгряваща.

Чудесна за зимата, леко пикантна баница с кисело зеле и грах!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: