Начин на приготвяне
Включваме фурната на 170 градуса.
Слагаме хартия за печене във форма за торта - 26 см.
Разбиваме 4 белтъка с 60 г захар и 1 пакетче ванилова захар до получаване на пухкав крем с миксер.
Добавяме 20 г брашно и 70 г смлени орехи, и объркваме с лъжица.
Получената смес сипваме във формата и печем в предварително загрятата фурна около 20 минути.
Готовия блат за торта изваждаме от формата заедно с хартията за печене и оставяме настрани да се охлади.
По същия начин приготвяме още 2 блата.
След охлаждане и на трите блата правим шоколадов ганаш.
В съд на котлона начупваме 200 г шоколад и наливаме 200 мл сладка сметана.
Варим на бавен огън с бъркане до стопяване на шоколада.
Получения ганаш разпределяме върху блатовете, които предварително сме отделили от хартията за печене.
Оставяме ганаша да се стегне. През това време приготвяме крем за торта.
В съд на котлона наливаме 800 мл от прясното мляко да заври.
Разбиваме 12 жълтъка с 200 г захар и 5 бр. ванилова захар.
3 пакета пудинг ванилия разтваряме с останалото студено прясно мляко и добавяме с бъркане при жълтъците.
Тази смес изливаме на тънка струя при врящото мляко.
Варим крема, като бъркаме до сгъстяване.
Махаме от котлона и охлаждаме.
Разбиваме мекото масло до побеляване и постепенно прибавяме охладения крем. Объркваме добре.
Отделяме 2-3 с.л. от крема за измазване встрани на тортата.
Сглобяваме тортата в подходящ поднос.
Слагаме 1 блат върху него 1/3 от крема.
После втори блат и част от крема.
Следват последния блат и останалия крем.
Измазваме тортата странично.
Посипваме странично със смлени орехи.
Отгоре украсяваме също с орехи или по ваш вкус. Охлаждаме готовата орехова торта.
Торта Орехова фантазия е готова!
Източник: Цветомира Иванова - Кулинарна мрежа