Торта Орехова фантазия

редакция:
Торта Орехова фантазия
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
140 мин.
Порции
12
"Всяка минута, отделена за приготвянето на тази орехова торта си заслужава, да знаете."

Необходими Продукти

  • за блата
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 60 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • брашно - 20 г
  • орехи - 70 г смлени
  • Още
  • шоколад - 200 г
  • сметана - 200 мл сладкарска
  • за крема
  • жълтъци - 12 бр.
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 200 г
  • пудинг - 3 пакетчета ванилия всяко по 40 г
  • ванилова захар - 5 пакетчета
  • краве масло - 150 г меко
  • За декорация
  • орехи - смлени
  • ядки - цели
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включваме фурната на 170 градуса.

Слагаме хартия за печене във форма за торта - 26 см.

Разбиваме 4 белтъка с 60 г захар и 1 пакетче ванилова захар до получаване на пухкав крем с миксер.

Добавяме 20 г брашно и 70 г смлени орехи, и объркваме с лъжица.

Получената смес сипваме във формата и печем в предварително загрятата фурна около 20 минути.

Готовия блат за торта изваждаме от формата заедно с хартията за печене и оставяме настрани да се охлади.

По същия начин приготвяме още 2 блата.

След охлаждане и на трите блата правим шоколадов ганаш.

В съд на котлона начупваме 200 г шоколад и наливаме 200 мл сладка сметана.

Варим на бавен огън с бъркане до стопяване на шоколада.

Получения ганаш разпределяме върху блатовете, които предварително сме отделили от хартията за печене.

Оставяме ганаша да се стегне. През това време приготвяме крем за торта.

В съд на котлона наливаме 800 мл от прясното мляко да заври.

Разбиваме 12 жълтъка с 200 г захар и 5 бр. ванилова захар.

3 пакета пудинг ванилия разтваряме с останалото студено прясно мляко и добавяме с бъркане при жълтъците.

Тази смес изливаме на тънка струя при врящото мляко.

Варим крема, като бъркаме до сгъстяване.

Махаме от котлона и охлаждаме.

Разбиваме мекото масло до побеляване и постепенно прибавяме охладения крем. Объркваме добре.

Отделяме 2-3 с.л. от крема за измазване встрани на тортата.

Сглобяваме тортата в подходящ поднос.

Слагаме 1 блат върху него 1/3 от крема.

После втори блат и част от крема.

Следват последния блат и останалия крем.

Измазваме тортата странично.

Посипваме странично със смлени орехи.

Отгоре украсяваме също с орехи или по ваш вкус. Охлаждаме готовата орехова торта.

Торта Орехова фантазия е готова!

Източник: Цветомира Иванова - Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: