Начин на приготвяне
Един качествен трюфел няма нужда от голямо овкусяване, защото сам по себе си носи уникален вкус, който не бива да бъде убиван.
Към това карпачо, което е уникален деликатес, единствено ще прибавим лека жълтъчена емулсия, която ще подсили аромата на трюфела, но спокойно може да се сервира и без нея, единствено с поръска от хубав зехтин.
На първо място, ако използвате пресен продукт, си го почистете с леко навлажнена четчица. Може и да измиете, но след това задължително подсушете. Вариант е и карпачото да се направи от консервиран цял трюфел, но това е само в случай че не може да си набавите качествен пресен.
Използвайте специален уред за фино рязане или ренде с подходяща приставка, за да направите трюфела на еднакво тънки кръгчета. Подредете в плата и поръсете със зехтин.
Ако решите да акомпанирате с емулсията, намачкайте или пасирайте жълтъците със солта и черния пипер. Добавете оцета и бъркайте енергично, а след това на тънка струйка наливайте зехтина и пасирайте или разбивайте, докато леко емулгира.
Не заливайте изцяло карпачото от трюфел с емулсията, а само капвайте тънки струйки отстрани.
Поднесете с препечени филийки, върху които може да поръсите още зехтин или жълтъчена емулсия.
Само това е напълно достатъчно, за да се насладите на елегантно поднесено и вкусно предястие или мезе.
Сервирайте с пенливо вино и очаровайте своите гости.