Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Карпачо»Карпачо от трюфел

Карпачо от трюфел

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Карпачо от трюфел
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Общо
12 мин.
Порции
6
"Предястие от висока класа е това карпачо от трюфел"

Необходими Продукти

  • трюфели - 30 - 40 г черни
  • зехтин - екстра върджин за поръсване
  • Жълтъчена емулсия
  • жълтъци - 2 бр. сварен
  • оцет - 2 с.л.
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Един качествен трюфел няма нужда от голямо овкусяване, защото сам по себе си носи уникален вкус, който не бива да бъде убиван.

Към това карпачо, което е уникален деликатес, единствено ще прибавим лека жълтъчена емулсия, която ще подсили аромата на трюфела, но спокойно може да се сервира и без нея, единствено с поръска от хубав зехтин.

На първо място, ако използвате пресен продукт, си го почистете с леко навлажнена четчица. Може и да измиете, но след това задължително подсушете. Вариант е и карпачото да се направи от консервиран цял трюфел, но това е само в случай че не може да си набавите качествен пресен.

Използвайте специален уред за фино рязане или ренде с подходяща приставка, за да направите трюфела на еднакво тънки кръгчета. Подредете в плата и поръсете със зехтин.

Ако решите да акомпанирате с емулсията, намачкайте или пасирайте жълтъците със солта и черния пипер. Добавете оцета и бъркайте енергично, а след това на тънка струйка наливайте зехтина и пасирайте или разбивайте, докато леко емулгира.

Не заливайте изцяло карпачото от трюфел с емулсията, а само капвайте тънки струйки отстрани.

Поднесете с препечени филийки, върху които може да поръсите още зехтин или жълтъчена емулсия.

Само това е напълно достатъчно, за да се насладите на елегантно поднесено и вкусно предястие или мезе.

Сервирайте с пенливо вино и очаровайте своите гости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: