Начин на приготвяне
Бътърмилкът или мътеницата се приготвя, като към необходимото количество прясно мляко в случая 1/2 ч.ч. се добави 1 ч.л. оцет, разбърква се и се оставя за няколко минути.
Сухите съставки (брашно, сол, захар и содите) се слагат в купа и се разбъркват. Към тях се добавя леко размекнатото масло и с помощта на вилица се втрива в брашното, докато се получат маслени трохи. Добавяме към тях настърганите шунка, сирене и зеления лук и сухите подправки, ако използвате такива.
Яйцето се разбива в купичка и към него се добавя бътърмилкът, след което се изсипва към останалите продукти и се замесва тесто. Тестото за сконите се доизмесва на масата с още лъжица-две брашно до маслено тесто, което е меко, но не лепне. Разточва се на набрашнена повърхност до лист с дебелина около 1 см под формата на кръг.
Кръгът се нарязва на триъгълници, които се преместват на разстояние около 5 см един от друг, върху постлана с хартия тавичка и се пъхат в хладилника за 10- 15 минути.
Фурната се загрява до 200 градуса. Сконите може да се намажат с жълтък, преди да се изпекат за 18- 25 минути до златисто- кафеви краища и леко зачервена повърхност.
Друг начин за оформяне на солените курабии е, като се изрязват курабии с чаша с диаметър около 6 см. Като плънка може да се използва само извара, бяло сирене или др. вид сирене, бекон, дори и ситно нарязана печена чушка или гъби.
Общото правило е, че количеството на добавените към тестото продукти не трябва да е повече от 2 ч.ч. общо и да бъдат настъргани или ситно нарязани.