Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Американски солени курабии (Savory Scones)

Американски солени курабии (Savory Scones)

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733701691
Американски солени курабии (Savory Scones)
Снимка: Потребител#165452
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
48 мин.
Порции
8
"Страхотни солени курабийки, от които си струва да приготвите повече, веднага ще се разграбят от чинията"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч. + за доизмесване
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/3 ч.л.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 80 г
  • бътърмилк - 1/2 ч.ч. (мътеница)
  • шунка - 150 г настъргана
  • едам - около 100 г настърган (чедър или кашкавал)
  • зелен лук - 1 стрък, нарязан на ситно
  • риган - мащерка или др. подправки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бътърмилкът или мътеницата се приготвя, като към необходимото количество прясно мляко в случая 1/2 ч.ч. се добави 1 ч.л. оцет, разбърква се и се оставя за няколко минути.

Сухите съставки (брашно, сол, захар и содите) се слагат в купа и се разбъркват. Към тях се добавя леко размекнатото масло и с помощта на вилица се втрива в брашното, докато се получат маслени трохи. Добавяме към тях настърганите шунка, сирене и зеления лук и сухите подправки, ако използвате такива.

Яйцето се разбива в купичка и към него се добавя бътърмилкът, след което се изсипва към останалите продукти и се замесва тесто. Тестото за сконите се доизмесва на масата с още лъжица-две брашно до маслено тесто, което е меко, но не лепне. Разточва се на набрашнена повърхност до лист с дебелина около 1 см под формата на кръг.

Кръгът се нарязва на триъгълници, които се преместват на разстояние около 5 см един от друг, върху постлана с хартия тавичка и се пъхат в хладилника за 10- 15 минути.

Фурната се загрява до 200 градуса. Сконите може да се намажат с жълтък, преди да се изпекат за 18- 25 минути до златисто- кафеви краища и леко зачервена повърхност.

Друг начин за оформяне на солените курабии е, като се изрязват курабии с чаша с диаметър около 6 см. Като плънка може да се използва само извара, бяло сирене или др. вид сирене, бекон, дори и ситно нарязана печена чушка или гъби.

Общото правило е, че количеството на добавените към тестото продукти не трябва да е повече от 2 ч.ч. общо и да бъдат настъргани или ситно нарязани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: