Начин на приготвяне
Изключително вкусна, лесна и бърза рецепта за солени палачинки с кисело мляко, пресен лук и копър.
В дълбока купа сипваме съставките една след друга: 1 яйце; 1 к.ч. кисело мляко предварително разбъркано с 1 к.л. сода за хляб; свежо набраните, измити и нарязани на ситно перца пресен лук и копър – без дръжките и 1 с.л. шарлан – нерафинирано студено пресовано слънчогледово масло.
Разбърквайки с телена бъркалка постепенно добавяме 2 та вида брашно – пълнозърнесто и пшенично - по 5 супени лъжици.
Доливаме половин к.ч. топла водичка и подправяме с 1 изравнена чаена лъжица фино смляна хималайска сол, половин лъжичка кафява кристална захар – за уравновесяване на вкусовете и по 3 щипки от ориенталските подправки къри, кимион и черен пипер. Отново разбъркваме до хомогенна средно гъста смес.
За едни по-здравословни палачинки ги изпържваме без мазнина в тиган с керамично – незалепващо покритие. Сипваме по 1 малък черпак от сместа и разстиламе с кръгово движение – с диаметър около 15 см.
Обръщаме палачинката, след като по цялата повърхност се образуват мехурчета. Оставяме я в тигана още 2-3 минути и след това я поставяме в чиния покрита с капак, като всяка следваща готова слагаме под предната, за да си останат пухкави и мекички.
Получават се около 7 средно големи палачинки.
Поднасяме експресните солени американски палачинки с кисело мляко, пресен лук и копър по желание с диетична зелена салата, млечен таханов сос, спаначен дип, песто от босилек или вегетарианска разядка!
Подходящи за закуска, за следобедна закуска, за из път, пикник или един лек обяд в кутийка!