Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Макарони на фурна»Макарони на фурна с карамелен сос

Макарони на фурна с карамелен сос

Макарони на фурна с карамелен сос
Снимка: Цветомира Иванова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • За макароните
  • макарони - 400 г
  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 6 бр.
  • ванилия - 2 - 3 бр.
  • захар - на вкус
  • краве масло
  • За карамеления сос
  • прясно мляко - 500 мл пълномаслено
  • кафява захар - 100 г (може и бяла кристална, но с кафява е по вкусно)
  • сода бикарбонат - на върха на к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Макароните сваряваме за 7-8 минути в подсолена вода и изцеждаме. Заливаме ги със студена вода и пак изцеждаме. Сипваме ги в намазнена тава.

В купа разбиваме яйцата със захар на вкус - кой, колкото обича да му е сладичко.

Когато захарта се разтвори, наливаме прясното мляко. Разбъркваме добре и добавяме ванилията.

С тази смес заливаме макароните в тавата. Отгоре разпределяме парченца краве масло.

Печем сладките макарони на фурна на 180 градуса в предварително загрята фурна до получаване на лек златист загар.

През това време приготвяме карамеления сос.

Сипваме млякото, захарта и содата в тенджерка. Оставяме да къкри на бавен огън. От време на време разбъркваме.

Трябва да получим гъста кашичка.

Изпечените макарони покриваме с кърпа и оставяме да се поохладят (кърпата слагаме, за да не изсъхват отгоре).

С лъжица заливаме охладените макарони с охладен сос.

При сервиране също може да полеем с още от карамеления сос.

Приготвени с този сос, макароните на фурна с карамелен сос се получиха невероятно вкусни, сочни и сладки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: