Начин на приготвяне
Макароните сваряваме за 7-8 минути в подсолена вода и изцеждаме. Заливаме ги със студена вода и пак изцеждаме. Сипваме ги в намазнена тава.
В купа разбиваме яйцата със захар на вкус - кой, колкото обича да му е сладичко.
Когато захарта се разтвори, наливаме прясното мляко. Разбъркваме добре и добавяме ванилията.
С тази смес заливаме макароните в тавата. Отгоре разпределяме парченца краве масло.
Печем сладките макарони на фурна на 180 градуса в предварително загрята фурна до получаване на лек златист загар.
През това време приготвяме карамеления сос.
Сипваме млякото, захарта и содата в тенджерка. Оставяме да къкри на бавен огън. От време на време разбъркваме.
Трябва да получим гъста кашичка.
Изпечените макарони покриваме с кърпа и оставяме да се поохладят (кърпата слагаме, за да не изсъхват отгоре).
С лъжица заливаме охладените макарони с охладен сос.
При сервиране също може да полеем с още от карамеления сос.
Приготвени с този сос, макароните на фурна с карамелен сос се получиха невероятно вкусни, сочни и сладки!