Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник с кайма по бабина рецепта

Лучник с кайма по бабина рецепта

Лучник с кайма по бабина рецепта
Снимка: Цветомира Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"За лучника на баба винаги имаме място"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 300 мл хладка
  • прясна мая - 20 г
  • яйца - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • Плънка
  • кайма - 300 г смес
  • лук - 5 средно големи глави кромид
  • праз - 1 стрък
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - на вкус
  • кимион - на вкус млян
  • чубрица - на вкус
  • олио
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното. В част от водата слагаме захар, натрошената мая и 2 с.л. брашно. Объркваме, покриваме с кърпа и оставяме да се активира.

Към останалата вода в подходящ съд слагаме млякото, солта, яйцето и белтъка и объркваме добре. Добавяме активираната мая.

Сипваме брашното на части и замесваме меко и нелепнещо тесто. Покриваме с дебела кърпа и оставяме на топло да втаса и да удвои обема си.

Плънката приготвяме, като нарязваме лука на полумесеци и запържваме в загрято олио. Добавяме праз лук, нарязан на кръгчета.

Когато поомекнат прибавяме каймата и бъркаме докато тя стане на трохи.

Овкусяваме със сол, черен, червен пипер, млян кимион и чубрица. Объркваме добре и сваляме от огъня.

Втасалото тесто разделяме на части. Разточваме кори. Във всяка слагаме от плънката. Навиваме на руло. Усукваме леко и подреждаме в намазнена тава.

Оставяме отново да втаса за около 20 минути. Мажем неустоимия лучник с жълтъка с помощта на четка.

Печем в загрята на 180 градуса фурна около 45 минути до получаване на златист загар.

Изпеченият Лучник с кайма по бабина рецепта покриваме с дебела кърпа и оставяме за кратко да си отпочине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: