Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кренвиршки»Кренвиршки по бабина рецепта

Кренвиршки по бабина рецепта

Ваня БлагоеваВаня Благоева
Готвач
1971k2102k3
Кренвиршки по бабина рецепта
Снимка: Ваня Благоева
1 / 3
01/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5-6 порции
"Когато обяснявате на баба ви, че сте на диета... Баба Нищо, нищо, ти си земи една кренвиршка, пък после пак ще си на диета"

Необходими Продукти

  • мая - 1 кубче
  • вода - 300 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • кренвирши - 6 - 7 бр. малки
  • брашно - колкото поеме за средно меко тесто
  • олио - 2 - 3 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка или друг съд стопляме водата докато стане хладка, след което я изсипваме в купа, добавяме маята, разбиваме я хубаво с ръка до разтварянето й.

След това добавяме захарта, разбъркваме отново с ръка, добавяме солта и започваме да добавяме по малко от брашното, като бъркаме с лъжица (докато може), след което изсипваме върху предварително набрашнен плод тестото и го месим до получаването на средно меко тесто. Щом го омесим хубаво го намасляваме с олио и го оставяме да втаса.

След като втаса режем топки от него, разстиламе ги, слагаме кренвирш и го увиваме хубаво. Поставяме го в намаслена тава. И така правим всички кренвиршки. По желание отгоре може да се намажат с жълтък или само с олио. Аз отгоре съм ги мазала само с олио, но определено е по-хубаво с жълтък.

Пекат се в предварително загрята фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Деси Маринова
Деси Маринова
Приготвям ги за неделна закуска. Много вкусни стават.Може да им се сложи и слайсове чедър.
01.06.2016 12:29
2
1
К К
К К
стават много вкусни и бързо се хапват, аз правя с малки кренвирши и стават много интересни :)
01.06.2016 10:38
3
1
Покажи всички подкоментари