Начин на приготвяне
В съд с два литра вряща вода се пускат пуешките бутчета и се варят половин час с лъжичката сол. Това се прави, за да стои по-свежо месото и за да се съкрати следващия процес на печене.
Пристъпва се към подготовката на останалите продукти. Гъбите и морковите се измиват. Гъбите се нарязват на жулиени. Морковите се остъргват и се разрязват по дължина на четири. Сиренето тофу се разделя по равно за двете порции.
Месото се изважда и се оставя да изстине. След термичната обработка пуешкото ще бъде по-податливо за обезкостяване.
Приготвят се два листа домакинско алуминиево фолио.
Разрязва се месото през средата по дължина и внимателно се изваждат основните кости и с върха на остър нож - и по-малките, като се цели запазване целостта на филетата.
При желание може да се обели и кожата, но препоръчвам да се остави като предпазен слой при препичане и да се отстрани впоследствие.
Така подготвените порции пуешко се разполагат в центъра на листовете фолио. В средата им, на мястото на костите, се подреждат парчетата сирене тофу, морковите и жулиените от гъби, разпределени поравно.
Слага се по една лъжица масло и по щипка къри и чесън на прах. Краищата на фолиото се събират и се пресукват тип бохча. Оформени по този начин, порциите се пекат в затоплена фурна за 50 минути на 190 градуса.
От сметаната, горчицата и малко от бульона, в който е вряло пуешкото месо, се разбърква сос с желаната гъстота. Подправя се с универсална подправка на вкус.
Печеното пуешко се отваря внимателно, като краищата на фолиото се подвиват във формата на импровизиран съд. Пуешкото печено се полива с приготвения сос и се връща във фурната за 5 минути.
Това е едно екзотично представяне на Пуешко печено във фолио.