Начин на приготвяне
Накълцайте лука на ситно и го сложете да се запържва в зехтина. Паралелно с това на другия котлон поставете да заври обилно количество вода за фусилите.
Към готовия лук, който леко е добил загар, сипете гъбите. Сотирайте за кратко и налейте сметаната. Огъня намалете, за да не загаря по дъното.
Когато водата за пастата заври, сложете щипка сол и фусилите и разбъркайте. Така се предодвратява първоначалното слепване, но задължително трябва да е само през първата минута, не след това.
Към сметаната за соса, която вече се е загряла, натрошете повечето от синьото сирене и оставете малко за поръсване на порциите накрая. За по-изразен вкус може да си сложите повече количество.
Посолете на вкус и сложете черния пипер и моцарелата, за да се разтопи в соса. Оставете да се готви на слаб огън при често разбъркване до момента, когато пастата е ал денте.
Взимайте с решетъчна лъжица от фусилите и слагайте при гъбения сос. Не е проблем с тях да загребвате и по малко от водата, тя е обогатена с нишесте и ще направи сметановия сос още по-кремообразен.
Хубаво разбъркайте с подхвърляне в тигана за около минутка ястието и го разпределете на порции. Върху всяка натрошете още малко от синьото сирене.
Фусилите със синьо сирене и гъби са готови.