Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Тетевенски лучник

Тетевенски лучник

Кирилова452Кирилова452
Чирак
50433102
Тетевенски лучник
Снимка: Кирилова452
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Лучник по Тетевенска рецепта - опитайте задължително"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 1 бр.
  • вода - 200 мл хладка
  • олио - 1 к.ч.
  • лук - 5 - 6 глави
  • яйца - 2 бр.
  • сол
  • червен пипер
  • чубрица
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, маята, солта и водата се замесва средно меко тесто.

Разделя се на три топки. Намазват се с олио, покриват се с кърпа и се оставят да почиват 25- 30 мин.

През това време се приготвя плънката за лучника. Лукът се задушава в олио, слагат се разбитите яйца, чушлетата, пиперът, сол и чубрица и се задушава до пълна готовност, като се бърка да не загори.

Вземат се две топки и се разточват на дебели кръгове. Мажат се с мазнина.

Разточват се отново на тънки кръгове, по-големи от тавата, в която ще бъдат. Първият кръг се слага в намаслена тава, добавя се студена плънка и се покрива с втория кръг.

Отново се добавя плънка и се покрива с третия кръг.

Излишните краища се навиват навътре.

Поръсва се с олио. Пече се на 180°C около 40 мин.

Приготвеният лучник се поднася топъл.

По желание, преди да сложите тетевенския лучник във фурната, може да му направите заливка със 150 г сирене, две яйца и 1 ч.л сода бикарбонат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: