Начин на приготвяне
От брашното, маята, солта и водата се замесва средно меко тесто.
Разделя се на три топки. Намазват се с олио, покриват се с кърпа и се оставят да почиват 25- 30 мин.
През това време се приготвя плънката за лучника. Лукът се задушава в олио, слагат се разбитите яйца, чушлетата, пиперът, сол и чубрица и се задушава до пълна готовност, като се бърка да не загори.
Вземат се две топки и се разточват на дебели кръгове. Мажат се с мазнина.
Разточват се отново на тънки кръгове, по-големи от тавата, в която ще бъдат. Първият кръг се слага в намаслена тава, добавя се студена плънка и се покрива с втория кръг.
Отново се добавя плънка и се покрива с третия кръг.
Излишните краища се навиват навътре.
Поръсва се с олио. Пече се на 180°C около 40 мин.
Приготвеният лучник се поднася топъл.
По желание, преди да сложите тетевенския лучник във фурната, може да му направите заливка със 150 г сирене, две яйца и 1 ч.л сода бикарбонат.