Начин на приготвяне
Маслото се нарязва на парчета. В дълбок съд се разбиват яйцата.
В дълбока тенджера се сваряват 5 литра вода с 1-2 щипки сол. Когато кипне, в нея се пускат макароните и се варят 8-9 минути, като се разбъркват от време на време.
Гювечът трябва да е нов или да е използван само за сладки ястия, защото поглъща ароматите!
Глиненият съд се поставя на дъното на студена фурна, настроена на 180 градуса. Докато се затопли, на друг котлон се сварява прясното мляко. Когато кипне, се оттегля от огъня и към него се прибавя захарта. Бърка се, докато се разтопи захарта. Добавя се пакетчето ванилия. Млечната смес се налива на тънка струйка в яйчената смес при непрекъснато разбиване.
Оставяме настрана и се връщаме при фурната. Отваряме я и в затопления гювеч се пускат подготвените парчета масло и фурната се затваря за 2-3 минути.
Макароните вече са готови. Отцеждат се. Гювечът се изважда и в него се изсипват сварените макарони. Размесват се с разтопеното масло и се връщат за 5 минути във фурната. Изважда се отново.
Прибавя се чашата корнфлейкс и приготвената млечно-яйчена смес, подправена с ванилията. Всичко се разбърква внимателно. Във фурната се слага тава на най-долна позиция и гювечът с макароните се връща във фурната върху тавата.
Пече се на 180-190 градуса за 85-90 минути, като 10 минути преди края се маха капака на глинения съд, за да се получи приятна зачервена коричка на макароните на фурна.
Макароните на фурна в глинен съд са много вкусни.