Начин на приготвяне
В тенджера със затопленото олио се слагат почистените, измити и нарязани на дребно морков и целина. Пържат се.
Чушката и стръкът праз се накълцват и се прибавят към моркова и целината. Поръсва се червения пипер и всичко се разбърква. Захлупва се и се оставя да се задушава 5 минути.
Всъщност идеята за приготвянето на топчетата е едната причина, поради която пиша рецептата.
Купувам кайма. Овкусявам я според това дали е телешка или свинска и ако реша, че ще правя супа топчета, отделям около 300 г, които оформям по следния начин: взима се найлоново фолио /аз имах подръка торбички за еднократна употреба/, разделя се каймата на две и се разполага в средата на двете дълги срещуположни страни на фолиото. Загръщат се страните на найлона върху каймата и тя се изтегля с пръсти равномерно към двата края на фолиото, без да полепва по ръцете. Навиват се двете рулца кайма още, за да се пристегнат докато се съберат в средата на фолиото. Получават се тънки и дълги фитили увита кайма, които съхранявам в камерата/фризера.
Изваждам каймата и я развивам. Нарязвам на малки кръгчета.
В тенджерата се доливат три чаши гореща вода. Изчаква се да поври 15 минути и веднага се пускат топчетата кайма и шепата фиде. След 10 минути се оттегля съда.
Разбивам яйцето с млякото и щипка сол в дълбока купичка. Прибавям в тях черпак от течността на апетитната супа и продължавам да разбивам.
Добавям още 1 черпак и пак бъркам. Изливам застройката за супа топчета на тънка струйка в тенджерата със супата и разбърквам енергично.
Другата причина за написване на рецептата за супа топчета Експрес е наливането на кафеена чашка студена вода в готовата топла супа. Тази хитринка кара мазнината с червения пипер да изплува на повърхността на супата и ѝ придава апетитен вид.