Тиквички в белтъчена темпура

Тиквички в белтъчена темпура

12/03/2020
"Забърквайте млечното сосче, в което панираните тиквички нямат търпение да се потопят... буквално"
Приготвяне10 мин.
Готвене18 мин.
Общо28 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 531
  • Преглеждания за месеца280
  • Преглеждания за седмицата36
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • тиквички - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр. от голямо яйце
  • вода - 100 мл. ледена
  • брашно - 3 с.л. с връх
  • сол - 1 щипка или на вкус
  • олио - за пържене
  • Сос
  • кисело мляко - 100 г
  • заквасена сметана - 100 г
  • чесън - 1 скилидка
  • копър - 1 ч.л. сушен
  • оцет - 1 - 2 с.л. ябълков (или на вкус)
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се вид темпура с разбит на течна пяна белтък, водата и брашното с щипка сол. Кашичката трябва да е гъста, но не прекалено.

Панировката се оставя в хладилник, за да е много студена, когато дойде моментът за нейното използване.

Тиквичката се измива и нарязва на много тънко, почти на полупрозрачни колелца. За да са еднакви и равномерни, е добре да се използва машина или специален уред за рязане, тъй като човешката ръка не е толкова прецизна.

Олиото се загрява добре на умерен до силен огън, при мен една степен под максималната.

Ледената панировка се изважда от хладилника и ако се е сгъстила, в нея се слага кубче лед - то едновременно ще я поддържа студена и ще я поразреди. Ако правите двойно количество, времето за пържене ще е повече, затова в такъв случай купата се слага във вода с кубчета лед, за да не се стопля.

Кръгчетата тиквичка се топват в темпурата и се пържат до златисто в сгорещеното олио. Панировката е леко хрупкава, а зеленчукът отвътре остава свеж.

Готовите панирани тиквички се изваждат върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната мазнина. Не се слагат на купчинки, за да не омеква панировката.

Приготвя се сос, като се смесят и разбъркат добре всички изброени за него продукти. Чесънът се добавя счукан или стрит на паста, като се изважда кълнчето в средата, за да не е прекалено силен и лют.

Тиквичките в белтъчена темпура се поднасят още топли с млечния сос.

Добър апетит!

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар