Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хумус»Хумус с орехи, слънчоглед и пшеничен зародиш

Хумус с орехи, слънчоглед и пшеничен зародиш

Хумус с орехи, слънчоглед и пшеничен зародиш
Снимка: Илиана Първанова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
3
"Изпълнение на хумус от висш пилотаж"

Необходими Продукти

  • нахут - 200 гр, сварен или от буркан
  • слънчогледови ядки - ½ ч.ч.
  • орехи - 1 шепа натрошени
  • ленено семе - 1 с.л. смляно
  • пшеничен зародиш - 1 ч.л.
  • сусамов тахан - 3 с.л.
  • лимонов сок - 2 с.л. прясно изцеден
  • кимион - ½ равна ч.л.
  • черен пипер - ½ равна к.л.
  • хималайска сол - ½ равна ч.л.
  • шарлан - 1 с.л.
  • чесън - 1 малка скилидка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецепта за изключително полезен Хумус с орехи, слънчоглед и пшеничен зародиш, който се приготвя много бързо и лесно.

Предварително накисваме измитите слънчогледови ядки в изворна вода за не по-малко от половин час. В резултат на това набъбват и биват събудени – по-млечни.

Също така е от значение за полезните качества на лена, да го използваме възможно най-прясно смлян, защото престоявайки се променя.

1. В каната на мощен блендер или нутрибулет сипваме необходимото количество нахут, накиснатите слънчогледови ядки, 1 шепа орехи – натрошени, 1 богата супена лъжица прясно смляно ленено семе, 1 ч.л. пшеничен зародиш, 3 супени лъжици сусамов тахан, 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок и 1 малка скилидка чесън.

2. Подправяме с половин равна чаена лъжичка кимион, ½ равна кафена лъжичка смлян черен пипер, ½ равна ч.л. хималайска сол – на вкус и 1 супена лъжица шарлан. За да се смели гладко добавяме около 5-6 супени лъжици от маринатата на нахута.

3. Блендираме до получаване на желаната мека и гладка консистенция.

Поднасяме здравословния ядков хумус в глинена купичка, поръсен с ленено семе и слънчогледови ядки. Този апетитен хумус поднасяме като веган разядка с плоски арабски питки или малки лимецови хлебчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: