Начин на приготвяне
В топлото мляко (100 мл) активирах маята със захарта и малко брашно. Пресях брашното и солта.
Разбих яйцата и добавих останалото мляко. От всички продукти замесих средно твърдо тесто, което оставих на топло за около 30 минути.
Като втаса, си отрязах топка тесто (около 300 г) и разточих на обла кора, с малък диаметър.
Сложих го в центъра на тавата, която е застлана с хартия за печене. Отново си отрязах тесто и пак разточих, но нарязах на ленти.
Наредих ги върху облата кора. Отново разточих същата кора и пак нарязах на ленти. Започнах да ги преплитам с другите, които вече поставих.
След като оформих центъра с плетенето, от останалото тесто разточвам голяма кора, която мажа с олио и навивам на руло.
Рулото поставям около центъра и започвам да го режа с ножица на 1 см разстояние. Едното парче леко накланям на дясно а другото-навътре, така процедирам с всички.
Оформената пита слагам на топло да втаса, след което мажа с жълтъка и млякото и пека на 160 градуса за около 35-40 минути.
Коментари