Начин на приготвяне
Сезонът на артишока започна, затова ще се радвам да опитате тази рецепта. Ще сложа постъпкови снимки как се почиства артишок.
Почистете външните дебели листа, докато стигнете до по-крехките. След това срежете всеки артишок на две.
Горната част изхвърлете, а долната срежете на две половини. С малко ножче почистете мъха в долния край и нарежете половинките на тънки резенчета. Сложете ги в студена вода със сока на един лимон за 10 мин.
В тиган загрейте една кафяна чашка зехтин. Пуснете наситнените скилидки чесън, добавете магданоза и нарязания артишок. Излейте чашка бяло вино и чашка топла вода. Захлупете съда и гответе, докато зеленчука омекне и остане на мазнина.
Добавете нарязаната на малки кубчета шунка и продължете готвенето още 5 мин, след което отдръпнете съда от котлона. Оставете да се охлади.
Загрейте в малка тенджерка кравето масло. Запържете 1 с.л. брашно и излейте прясното мляко. Бъркайте, докато Бешамелът се сгъсти. Овкусете с щипка настъргано индийско орехче приготвения Бешамел.
От Бешамела си оставете 2-3 с.л. настрана, а другия излейте при артишока и шунката. Добавете настъргания пармезан.
В тенджера с подсолена вода сварете макароните. Отцедете ги.
Намажете стъклена купа с d. 18 см със студено краве масло. Поръсете с галета.
Потапяйте всеки макарон в разбитото яйце и започнете да редите в купата отдолу нагоре. Когато стигнете до средата, изсипете от плънката.
Покрийте с нарязани на дребно макарони и продължете да редите макароните догоре. Изсипете останалата плънка, покрийте с нарязани макарони и полейте с 2-3 с.л. Бешамел.
На постъпковите снимки ще видите добре как се приготвя тимбалът.
Изпечете на 170°C в предварително загрята фурна за около 30 мин.
Обърнете тимбала от макарони в подходяща чиния и сервирайте топъл!
Да ви е сладко!
Източник на рецептата италианското кулинарно предаване La prova del cuoco!