Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Лесна мързелива лютеница

Лесна мързелива лютеница

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Лесна мързелива лютеница1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Зимата идва, а вие имате достатъчно време, за да приготвите поне една доза от тази лесна мързелива лютеница!"

Необходими Продукти

  • чушки - 5 кг червени
  • доматено пюре - 800 мл готово
  • олио - 300 мл
  • захар - 200 г
  • сол - на вкус
  • магданоз - 2 връзки
  • чесън - 3 скилидки, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете чушките, изпечете ги и ги обелете. Смелете ги през машинка и разбъркайте пюрето с доматеното пюре, захарта и солта.

Сгорещете олиото и го доливайте постепенно по малко при непрекъснато разбъркване.

Накрая овкусете мързеливата лютеница със счукан чесън и скълцан магданоз.

Напълнете бурканчетата, затворете ги и стерилизирайте за 20 минути.

Лесната мързелива лютеница е готова.

В сезона на лютеницата, опитайте и другите ни изпробвани рецепти за лютеница като тази лютеница по стогодишна рецепта или лютеницата с патладжан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
511
45
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мариела Конова
Мариела Конова
Страхотна , лесна и много вкусна.
12.09.2014 14:06
3
1
иван
иван
най лесната и вкусна рецепта за лютеница е с готови пюрета.купувам 3 бурана чушкино и един доматено пюре слагам ги в тенжера и като започне да ври при непрекъснато бъркане добавям подправките на вкус
03.04.2014 09:25
4
Ганка
Ганка
Аз от много години правя лютеница точно по тази рецепта.В моето семейство много я харесваме.Става бързо,лесно и винаги се получава.
26.02.2014 19:10
4
1
Ваня
Ваня
Честно казано не мога да си я представя тази лютеница! Не става ли мн. рядка? Аз от поне 10години правя лютеница, но в голяма тава,на огън и бъркане постоянно поне 1 час /зависи от количеството/ докъто се изпари водата от печените чушки. Става страхотна, особено, като се добави кимион и черен пипер.Много е трудоемко наистина. За това пробвах тази рецепта, но в минимално количество и без да я варя/защото направих само 1 буркан/ Въобще не ни хареса. Ако се стерилизира,вкуса променя ли се, или си остава такава?
27.09.2013 18:06
5
2
1
Покажи всички подкоментари
Мая
Мая
Правя лютеницата като г-жа Ненова, като вместо мед слагам захар, а съотношението е 10 кг чушки и 5 кг патладжани.При варенето добавям непрекъснато олио, защото патладжаните го изискват и всъщност се поглъща повече олио.След като лютеницата е готова, свалям от огъня и пълня бурканите с капачки на винт.Горещи се обръщат с капачката надолу .Обръщат се само когато са изстинали и добре херматизирани.
05.09.2013 12:18
1
Лютеница
Лютеница
Кое й е мързеливото :) Иначе има вариант да се добавят сварени моркови (за смилане с машинката пак).
05.09.2013 10:14
1
Ирена
Ирена
Пропорциите са точни. Не се притеснявайте да изненадате семейството си с тази ароматна мързелива лютеница.
04.09.2013 22:10
2
1
EMO
EMO
здравейте :)"доматено пюре - 800 мл готово и 5 кг чушки" Въпросът ми е не е ли много 5 кг на няма и 1 кг пюре? или аз не съм разбрал нещо?
03.09.2013 17:24
1
1
Надежда
Надежда
Правила съм я много години с 6 кг червена капия.Ставаше перфектна за закуска. Доматеното пюре на коя фирма е? Напоследък е фалшиво и няма вид на пюре.
25.08.2013 09:58
1
Павлинка Георгиева
Павлинка Георгиева
Давам ви рецепта,наистина за бързо приготвяне на лютеница.5кг.червена капия изпечена с чушкопек. Обелвам чушките,смилам ги или пасирам(зависи кой с какъв уред разполага),прибавям 800грбяло саламурено сирене(може и по малко количество),сол на вкус и с бъркане прибавям 250-300мл горещо олио.Получената смес пълня в бурканчета ,запечатвам и варя 15-20 мин.През зимата мажа на филия и не търся сирене за да правя сандвич.Много е вкусно.
24.08.2013 23:27
7
Кирушка Ненова
Кирушка Ненова
12 кг. чушки , 4 кг. патладжан , 1 конф.буркан /0.400 гр./ мед, 3 конф.буркана доматено пюре , половин литър олио и сол.
МНОГО ВАЖНО !- доматеното пюре се слага постепенно и се кусва ,като се балансира с меда.Тази година сложих 3 кутийки от 140 гр.и това беше достатъчно .Това е така ,защото пюретата се правят по различен начин и някои стават много концентрирани.
24.08.2013 15:33
1
1
Багира
Багира
Г-жа Ненова, каква е пропорцията с патладжани.
24.08.2013 13:00
Кирушка Ненова
Кирушка Ненова
Аз правя тази лютеница от 30 години. Но има малко разлика - слагам патладжан и вместо захар - мед.Бурканите врат 45 минути.
24.08.2013 11:48
1