Начин на приготвяне
За лютеницата с гъби печурките се накисват във вода. Доматите и морковите се измиват. Нарязват се на едро в голяма тава. Чушките се измиват и почистват от семките.
Нарязват се на едро в тавата. Червеният лук се почиства и нарязва на едро. Чесънът се почиства. Печурките се доизмиват добре.
Добавят се в тавата. Поръсват се със солта и захарта. Полива се с олиото и оцета. Пече се 2 часа в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Изпечените зеленчуци се пасират до получаване на гладка финосмляна лютеница. Разсипва се в чисти и сухи буркани. Затварят се добре. Бурканите се варят за 5 минути след завирането, за да се стерилизират.
Готовата лютеница с печурки е подходяща за студени сандвичи или пък като гарнитура за кебапчета.